Η «άμυνα της καρέκλας»

Τελευταία ενημέρωση: 2018-02-24, 18:16:32
Η «άμυνα της καρέκλας»

Το ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι πρέπει να απολογηθεί για την πολλοστή φορά που ο συγκεκριμένος υπουργός συμπεριφέρεται με σκαιότητα, δίνει το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να σκεφτεί ότι συνηγορεί σε αυτό το ύφος της αντιπαράθεσης.

 

Επιστρατεύτηκε για μία ακόμη φορά ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης για να καθυβρίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και όποιον διαφωνεί με την κυβερνώσα άποψη, με αφορμή το θέμα της Novartis.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει δώσει αρκετά δείγματα αρνητικής γραφής, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται είναι αγοραίος, χυδαίος και προκλητικός.

Δεν είναι όμως διόλου τυχαίο πως πρόκειται για το τέλος που επιστρατεύεται κάθε φορά από την κυβέρνηση για να ρίξει «λάσπη στον ανεμιστήρα».

Για τους υποψιασμένους είναι απολύτως κατανοητό γιατί λειτουργεί έτσι ο κ. Πολάκης. Γιατί απλούστατα προσπαθεί να κρύψει τη χαμηλή αποτελεσματικότητα της προσωπικής του πολιτικής δράσης σ’ ένα νευραλγικό υπουργείο όπως το Υγείας, στο οποίο δεν έχει να επιδείξει δα και κανένα σημαντικό έργο αφενός, και αφετέρου διότι βλέπει να χάνεται το «πλεονέκτημα της Αριστεράς» με την πολιτική που ασκείται και φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι η κυβέρνηση δεν ντρέπεται και δεν αισθάνεται ότι πρέπει να απολογηθεί για την πολλοστή φορά που ο συγκεκριμένος υπουργός συμπεριφέρεται με σκαιότητα, δίνει το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να σκεφτεί ότι συνηγορεί σε αυτό το ύφος της αντιπαράθεσης.

Όμως ο πολιτικός τραμπουκισμός που εκφράζεται με αγοραίες εκφράσεις και προσωπικές ύβρεις κατά των αντιπάλων, δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία.

Δεν έχουμε σκοπό να εξετάσουμε τις πολιτικές απόψεις του κ. Πολάκη και όσων υιοθετούν ανάλογες πρακτικές σαν τις δικές του, για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους, γιατί δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντικατάσταση της κριτικής από την επιβολή, στην πλήρη απόρριψη του λόγου προς όφελος της λεκτικής βίας, στην αποθέωση μιας λανθασμένης αντίληψης που τροφοδοτεί και ευνοεί τον τραμπουκισμό ακόμη και μέσα στον ναό της δημοκρατίας, το ελληνικό κοινοβούλιο.

Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος κατασκευάζοντας «εχθρούς». Η κυβέρνηση οφείλει να αποδοκιμάσει δημοσίως τις πρακτικές Πολάκη, πριν η νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλέσει και άλλα έκτροπα. Άλλο διάλογος και άλλο τραμπουκισμός.

Όταν η πολιτική αμηχανία οδηγεί σε προσωπικές ύβρεις, φαινόμενα σαν αυτές που εκτόξευσε χθες για μία ακόμη φορά ο Παύλος Πολάκης, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Κάποιος θα πρέπει να πει στον αν. υπουργό ότι άλλο η «επανάσταση» και άλλο η «άμυνα της καρέκλας». Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=