Ποια ολική επαναφορά;

ποια-ολική-επαναφορά-481865

Αυτή ήταν σίγουρα ολική επαναφορά. Για τη Νέα Δημοκρατία εκεί που ήταν και πριν. Βιάστηκε ο αρχηγός της να πανηγυρίσει την πρώτη Κυριακή των εκλογών, μιλώντας για δικαίωση της στρατηγικής του, όμως ήρθαν τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής για να καταρρίψουν κάθε τέτοιο επιχείρημα.

Και μπορεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σε καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο να υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι νομοί βάφτηκαν μπλε, όμως τα γνωστά και παραδοσιακά γαλάζια κάστρα κατέρρευσαν μαζί με τις προσδοκίες της παλινόρθωσης.

Και όπως γίνεται φυσικά κάθε φορά η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα όμως κανένα. Τα ξίφη έχουν βγει αλλού δημοσίως και αλλού παρασκηνιακά. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ήττα στους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της χώρας για τα οποία υπήρξε διχασμός -όρα Βόλος- θα απασχολήσουν νομίζουμε επί μακρόν το επόμενο διάστημα την καθημερινότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να κατέβαλλε προσπάθεια να ωραιοποιήσει τα πράγματα, η αλλαγή του κλίματος όμως από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή είναι εμφανής.

Ένα δυνατό ‘‘γαλάζιο’’ σύστημα εξουσίας στους μεγαλύτερους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε και εάν μη τι άλλο αυτό πρέπει να οδηγήσει σε αναλυτική αναζήτηση των αιτιών τη Νέα Δημοκρατία. Και φυσικά δεν φταίει για όλα η Ντόρα, όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή την προαναγγελία κόμματος από την κ. Μπακογιάνη.

Μπορεί να είναι γεγονός ότι τα στελέχη της Μπακογιάννη στις περισσότερες πόλεις δεν στήριξαν τις επιλογές της Ν.Δ, δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε σε αυτές τις εκλογές.

Δεν εμπνεύστηκε τελικά από την «αντιμνημονιακή τακτική» του κ. Σαμαρά, όμως κακώς και το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η επικράτησή του σε δήμους και περιφέρειες σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης προς το μνημόνιο και την πολιτική του. Απλά οι πολίτες έχω την αίσθηση ότι ψήφισαν τον λιγότερο κακό κατά την εκτίμησή τους, καταδικάζοντας ή επιβραβεύοντας τα περισσότερα ή λιγότερα λάθη αντίστοιχα.

Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον εκτός και εάν στην πορεία οι νεοεκλεγέντες στους δύο θεσμούς της αυτοδιοίκησης πείσουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν στο δύσκολο τοπίο που έχουμε μπροστά μας και κερδίσουν στη συνέχεια την θετική μας ψήφο.

Μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ έχει το χρόνο να αναλογιστεί γιατί δεν πρέπει να θριαμβολογεί και η Ν.Δ ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακάμψει διότι δεν έχει ακόμη πείσει ότι έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου