Νικητές και ηττημένοι

νικητές-και-ηττημένοι-482367

Το ΠΑΣΟΚ έπεσε από την Ακρόπολη και στάθηκε… όρθιο. Αυτό επισήμανε χθες γνωστός συνάδελφος και πράγματι είναι έτσι. Με το πολιτικό κλίμα εναντίον του κέρδισε την πλειοψηφία των περιφερειών και σημαντικούς μεγάλους Δήμους.

Η ανάλυση των πολιτικών αποτελεσμάτων ασφαλώς θα γίνει με νηφαλιότητα για κερδισμένους και χαμένους τις επόμενες μέρες, ωστόσο το μεγάλο θέμα από σήμερα είναι η συνειδητή αποχή των πολιτών από τις χθεσινές εκλογές. Ένας στους δύο ψηφοφόρους επέλεξε να μην προσέλθει να ψηφίσει.

Η αύξηση του ποσοστού της αποχής εάν μην τι άλλο είναι τρομακτική. Αποτελεί γροθιά στο στομάχι για όλο το πολιτικό σύστημα. Αλλά κυρίως για τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

Όταν ένας στους δύο πολίτες επιλέγει να απέχει από την κάλπη, αν και καλείται να επιλέξει για το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη της περιοχής του. Πρωτοφανές, αν και εξηγήσιμο.

Η έκκληση των κομματικών επιτελείων και των υποψηφίων δεν έπιασε τόπο. Ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού επέλεξε δια της σιωπής να στείλει τα μηνύματά του προς πολλές κατευθύνσεις και όχι μόνο προς την Κυβέρνηση, όπως πολλοί ενδεχομένως να νόμιζαν, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και την Αριστερά.

Ας ελπίσουμε ότι από σήμερα που είναι κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ δεν θα αρχίσει να θριαμβολογεί όπως επίσης η Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση των αποτελεσμάτων αφενός και αφετέρου οι εκλεγμένοι πλέον περιφερειάρχες και δήμαρχοι οφείλουν να κάνουν πράξη αυτό που επισήμαναν στις πρώτες τους δηλώσεις: Να ασχοληθούν με τα προβλήματα της κάθε περιοχής, σε συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις.

Νικητές και ηττημένοι από σήμερα δεν πρέπει να υπάρχουν, σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούν όλοι.

Πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη και αυτό διότι όλοι συμφωνούν ότι η νέα περίοδος με τον Καλλικράτη στην εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη εξαιτίας της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Δήμοι είναι χρεωμένοι και οι περιφέρειες είναι ένας νέος θεσμός που για να στεριώσει χρειάζεται πολλή δουλειά και πάνω από όλα συγκρότηση και πολιτική υπευθυνότητα στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου