Περί αποχής…

περί-αποχής-482660

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν αναμφισβήτητα η αποχή.

Τα κομματικά επιτελεία όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων αποφεύγουν προς το παρόν να τη σχολιάσουν επί της ουσίας και επιδίδονται κυρίως σε καλέσματα προς τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στις κάλπες.

Με έντεχνο μάλιστα τρόπο και αναλόγως πώς συμφέρει, άλλοτε η αποχή χρεώνεται στο ΠΑΣΟΚ, άλλοτε στη Ν.Δ και άλλοτε ως ωχαδελφισμός.

Το θέμα ωστόσο είναι πιο σύνθετο. Έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω αλλά και με το κυριότερο, την γενικότερη απαξίωση των πολιτών στην πολιτική και την έλλειψη προσδοκίας.

Δεν εμπνέονται πλέον οι πολίτες όπως παλαιότερα. Τα κόμματα έπαψαν να έχουν αίγλη, οι υποψήφιοι αρέσκονται στον ξύλινο λόγο ή στις γενικόλογες αντιπαραθέσεις μόνο και μόνο για να συσπειρώσουν τη βάση των ψηφοφόρων τους με αποτέλεσμα οι πολίτες να απέχουν.

Συνειδητή πολιτική επιλογή για τους περισσότερους, με δεδομένο και το ρευστό πολιτικό κλίμα της εποχής, να μην προσέλθουν στις κάλπες στον πρώτο γύρο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σήμερα και εάν τελικά η έκκληση των κομματικών επιτελείων ή των υποψηφίων πιάσει τόπο, σε κάθε περίπτωση όμως η αποχή είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό που θα πρέπει να απασχολήσει όλα τα κομματικά επιτελεία μετά τις εκλογές.

Και αυτό διότι είναι η πρώτη φορά που η αποχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε εκλογές που δεν είναι χαλαρές όπως για παράδειγμα στις ευρωεκλογές.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, τέτοια ποσοστά αποχής δεν δικαιολογούνται, παρά μόνο ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού επέλεξε διά της σιωπής να στείλει τα μηνύματά του προς πολλές κατευθύνσεις και όχι μόνο προς την Κυβέρνηση, όπως πολλοί ενδεχομένως να νομίζουν.

Στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας αλλά και στους μεγάλους δήμους, οι εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες πόλωσης στο δεύτερο γύρο. Οι αντιπαραθέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο και εάν μη τι άλλο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό θα βοηθήσει ώστε περισσότεροι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Εάν αυτή η προσδοκία θα ευοδωθεί μένει να το δούμε σήμερα το βράδυ μαζί με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου για να εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας. Μέχρι τότε μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν με τις αποκλίσεις που έχουν πάντα αυτές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου