Το εγκώμιο του Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα και Τσακαλώτο

το-εγκώμιο-του-ντάισελμπλουμ-σε-τσίπρ-163297

Τα όσα προεκλογικά υποστήριζαν τα δύο κόμματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων

Το ότι η σημερινή κυβέρνηση μετά τον Ιούνιο του 2015 αποφάσισε να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις των δανειστών ήταν γνωστό. Αυτό που μας εξέπληξε, ήταν τα θερμά αισθήματα που έτρεφε ο πρώην -πλέον- πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη σημερινή κυβέρνηση, και ειδικότερα για Αλ. Τσίπρα και Ε. Τσακαλώτο.

Μπορεί να μας ταλαιπώρησε ως λαό ο Ολλανδός, με την εμμονή του στη δημοσιονομική πειθαρχία και τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε συνεννόηση και με την πλήρη αποδοχή της κυβέρνησης, όμως αποχωρώντας… επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών… στα πρόσωπα των οποίων, όπως δηλώνει, βρήκε ανταπόκριση την οποία ήθελε τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι της τρόικας, ώστε να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κραδασμούς και παλινωδίες.

Η επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τις προτεραιότητές της.

Τα όσα προεκλογικά υποστήριζαν τα δύο κόμματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, και πιο συγκεκριμένα, ιδιωτικοποιήσεις και «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου που θα αποστερήσουν από την οικονομία σημαντικά εργαλεία εθνικής ανάπτυξης, καθώς και διαρκή μείωση των δημοσίων δαπανών μέσα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων», αποδόμηση του κοινωνικού κράτους με «ψαλίδι» στα οικογενειακά επιδόματα, που βαθύνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία.

Την ώρα που η μοναδική προοπτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, η εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι εδώ.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, πείστηκαν πως στόχος των μνημονίων ήταν, βραχυπρόθεσμα, η χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών και η στήριξη των τραπεζών και, μεσοπρόθεσμα, η αποκατάσταση των εσωτερικών και εξωτερικών ισορροπιών, η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και η δημιουργία μιας βάσης για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Έγινε όμως αυτό; Η συνήθης απάντηση που δίνεται στον δημόσιο διάλογο είναι αρνητική, και το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα είναι ακόμη εκτός διεθνών αγορών, φαίνεται να συνηγορεί προς αυτή την άποψη.

Για αυτό και η στοχοπροσήλωση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην πιστή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αποσπά τα εγκωμιαστικά σχόλια των δανειστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου