Το ταμείον… είναι μείον

το-ταμείον-είναι-μείον-488029

Η λέξη «οργάνωση» κυριάρχησε -όπως διάβασα στο διαδίκτυο- στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με 30 διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Ο κ. Λοβέρδος για περισσότερο από τρεις ώρες ρωτούσε έναν-έναν τους διοικητές για τα πεπραγμένα τους και τους τόνιζε συνεχώς «να μαζευτούμε, δεν υπάρχουν λεφτά».

Το ταμείον είναι μείον δηλαδή… και άντε μετά όση διάθεση να έχουν οι νέες διοικήσεις για να νοικοκυρέψουν το χώρο της Υγείας να μπορούν να είναι και αποτελεσματικοί χωρίς πόρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2011 θα είναι πετσοκομμένος, όπως λένε οι πληροφορίες, και ενώ οι περισσότερες διοικήσεις έχουν ήδη ζητήσει αναθεώρηση, εκτιμώντας ότι με τους πόρους που τους διατίθενται ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν. Λογικό ακούγεται, διότι από τις περικοπές δαπανών μόνο, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα. Νοικοκύρεμα οικονομικό μπορεί, τα Νοσοκομεία όμως έχουν και συγκεκριμένες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αφενός και αφετέρου σε υλικοτεχνική υποδομή. Εάν πέσει και εκεί ψαλίδι, δεν ξέρω κατά πόσο μετά μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της Υγείας…

Οι διοικητές ζήτησαν φυσικά περισσότερους πόρους, εισέπραξαν όμως την απάντηση ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος από αυτόν του 2010, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ. Το Υπουργείο μάλιστα διά του νέου υπουργού διατείνεται ότι ήδη υπάρχει μια υπέρβαση του φετινού ορίου κατά 300 εκατ. ευρώ.

«Κάντε ό,τι μπορείτε ώστε να γίνει η οικονομία που πρέπει» ήταν το μήνυμα Λοβέρδου στους διοικητές και ουσιαστικά έδειξε ότι «νίπτει» τας χείρας του και ότι ουσιαστικά οι νέες διοικήσεις θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Ψαλίδι στις δαπάνες, πόροι με το σταγονόμετρο αλλά και έλεγχος πεπραγμένων κάθε μήνα από το Υπουργείο.

Κολύμπι στα βαθειά και όποιος αντέξει. Έχει και το καλό του αυτό βέβαια, καθώς πολύ σύντομα από τα λόγια θα κριθούν όλοι πλέον στις πράξεις.

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εάν πράγματι έχει την πολιτική βούληση να συνδράμει όλους τους εμπλεκόμενους με το χώρο φορείς, και οι νέες διοικήσεις, εάν πράγματι μπορούν να ελέγξουν το φάρμακο και άλλους τομείς κρίσιμους στα Νοσοκομεία.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως ζήτησε ενημέρωση αν οι γιατροί στα νοσοκομεία που διοικούν έχουν αρχίσει ήδη να προτιμούν τα γεννόσημα φάρμακα, καθώς ο στόχος είναι να συνταγογραφούν σε ποσοστό 30% τουλάχιστον τα φάρμακα αυτά, τα οποία είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα.

Και επίσης τι κάνουν προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες ώστε να πληρωθούν ως τον Δεκέμβριο οι προμηθευτές. Ως εκ τούτου όλοι και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου