Πολιτικές ερμηνείες

πολιτικές-ερμηνείες-488789

κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με σιγουριά εάν η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού και συγκεκριμένης στρατηγικής , μπλόφα ή σοβαρή απειλή.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το έργο της κυβέρνησής του στις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου από χθες το πρωί δίνονται διάφορες ερμηνείες.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε την προειδοποίηση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι κάλπες στείλουν σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, με όσο πιο διακριτικό τρόπο μπορούσε, έλεγαν χθες οι συνεργάτες του. Το μήνυμά του ωστόσο ήταν σαφές, όπως και το ερώτημα που τίθεται.

Πρόκειται όντως για πολιτικό τελεσίγραφο ή απλά είναι μία μπλόφα τακτικής;

Μπορεί τελικά ο κ. Παπανδρέου, λένε όσοι διαφωνούν με την πολιτική του τακτική, να αποφασίσει τη διενέργεια εκλογών και με ποιο σκεπτικό από τη στιγμή που ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση το ζητά, ούτε προτίθεται να το ζητήσει ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου;

Γιατί μία εκλογική αναμέτρηση που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπιζόταν ως δημοψήφισμα για το νέο νομοσχέδιο «Καλλικράτης» εξελίχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε δημοψήφισμα συνολικά για την κυβέρνηση; Ξέρει κάτι ο πρωθυπουργός που δεν το ξέρουμε όλοι οι άλλοι; Προφανώς και είναι ρητορικό το ερώτημα που θέτω… διότι φαντάζομαι όσα γνωρίζει ένας πρωθυπουργός δεν λέγονται…

Προφανώς αυτή η στροφή στην πολιτική στρατηγική δεν έγινε μόνο και μόνο για να συσπειρωθεί η κομματική βάση και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Διότι εάν χρειαζόταν μόνο αυτό, υπάρχουν και υπουργοί της Κυβέρνησης που παρεμπιπτόντως τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαφανισμένοι από προσώπου γης, δεν δίνουν καμία μάχη και το μόνο που τουλάχιστον δείχνουν να τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους στρατηγική στα υπουργεία. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που τους είδαμε και χθες στο τηλεοπτικό γυαλί, οι περισσότεροι περί άλλων τυρβάζουν, αφήνοντας την προεκλογική μάχη μόνο τους κυβερνητικούς βουλευτές να περιοδεύουν στις εκλογικές περιφέρειες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως καλώς ή κακώς το ρίσκο του το ανέλαβε. Πήρε πάνω του την ευθύνη της σύγκρουσης με την αντιμνημονιακή πολιτική της αντιπολίτευσης. Αποδέχθηκε την πρόκληση και θεωρώντας ο ίδιος πολιτική την αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου, έβαλε τα δικά του διλήμματα. Εάν θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί από τους οποίους βάδιζαν χαλαρά και αρκετοί με διάθεση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, στις τοπικές κάλπες μένει να το δούμε πλέον στις 7 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε… το πολιτικό σκηνικό θα παίρνει διαρκώς φωτιά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου