Ανατιμήσεων συνέχεια…

ανατιμήσεων-συνέχεια-490720

Την ώρα που οι καταναλωτικές οργανώσεις καθημερινά γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών καταναλωτών για τις συνεχείς ανατιμήσεις αγαθών και ΔΕΚΟ, η ΔΕΗ ετοιμάζει νέο ηλεκτροσόκ σε βάρος των καταναλωτών. Αυτό τουλάχιστον προμηνύουν οι εξαγγελλόμενες νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης. Για μία ακόμη φορά το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων, που έρχονται από τον Ιανουάριο του 2011, πέφτει σε αγρότες και μικρές οικιακές καταναλώσεις, που θα πληρώνουν μέχρι και 13,7% ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κι αν προκαλεί προβληματισμό η χθεσινή ανακοίνωση της πρώτης δόσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε βάθος τριετίας αναμένονται ανατιμήσεις… πάνω από 30% στο μήκος κύματος των επιταγών της τρόικας, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, με απώτερο στόχο πάντα την πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προαναγγελθείσες ανατιμήσεις προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων της ΔΕΗ.

«Ο πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης είναι η διασφάλιση των ιδιωτών και η αύξηση των κερδών τους, λένε στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και συνεχίζουν: Με τη νέα αυτή αύξηση τρία πράγματα θα συμβούν: α) Οι ιδιώτες θα αυξήσουν τα κέρδη τους. β) Η ΔΕΗ θα χάσει ό,τι θα κερδίσουν οι κρατικοδίαιτοι κύριοι και γ) οι καταναλωτές αργά ή γρήγορα, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της kwh πρέπει να αντανακλά το κόστος, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο».

Έχουν βαλθεί ντε και καλά να τσαλακώσουν πλήρως τον πάλαι πότε κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, την ώρα που οι καταναλωτές τρέχουν και δεν φτάνουν. Την ώρα που από μέρα σε μέρα αυξάνονται τα αιτήματα για διακανονισμό πληρωμής των λογαριασμών και ευτυχώς που κάθε φορά οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, επειδή είναι και αυτοί καταναλωτές, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βοηθήσουν. Όσο φυσικά μπορούν, διότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κυρώσεις είναι μονόδρομος και τότε έρχονται αντιμέτωποι όπως είναι φυσικό με την απόγνωση των πολιτών.

Και μπορεί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας να διαβεβαιώνει ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, τέτοιες δεσμεύσεις όμως ακόμη και εάν ισχύσουν, είναι «άνθρακες ο θησαυρός» όσο ο καταναλωτής συνεχίζει να στριμώχνεται και κάθε μέρα αναζητά πώς θα εξασφαλίσει τα χρήματα για να ανταπεξέλθει πλέον στα απολύτως απαραίτητα. Φως, νερό, τηλέφωνο… όπως έλεγαν και παλαιότερα… Μόνο που τότε διαφήμιζαν οικόπεδα με δόσεις… και ευκαιρίες πληρωμής. Σήμερα κατ΄ αυτόν τον τρόπο διαφημίζεται η διαρκώς αυξανόμενη ανέχεια στα περισσότερα νοικοκυριά. Υπάρχει κάποιος τελικά να παρέμβει υπέρ μας;

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου