Και από Δευτέρα τι;

και-από-δευτέρα-τι-491604

Ετοιμοι να τοποθετήσουν ξανά τα τασάκια πάνω στα τραπέζια από σήμερα Κυριακή δηλώνουν καταστηματάρχες εστίασης, επικαλούμενοι την πτώση του τζίρου ύστερα και από την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.

Ετοιμάζονται με λίγα λόγια για τη δική τους μικρή «επανάσταση» απογοητευμένοι βλέποντας ότι στην παρούσα συγκυρία το μέτρο λειτουργεί καταστροφικά για τις επιχειρήσεις τέτοιου είδους.

Το βλέπει κανείς εάν κάνει μία βόλτα στην παραλία του Βόλου. Οι καπνιστές… αποτελούν το νέο «ρατσιστικό είδος» της εποχής μας. Με βροχή και κρύο… έξω στο αγιάζι με ένα τσιγάρο στο χέρι προκειμένου να γλυτώσουν πρόστιμο αλλά και να μην πάρουν στο λαιμό τους τις επιχειρήσεις. Η χρηματική ποινή είναι τσουχτερή, αν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες εξαντλούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να μη «μουτζουρώσουν» με πρόστιμα επιχειρήσεις.

Οι επαγγελματίες όμως βιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου, γι’ αυτό και είναι κάθετα αντίθετοι κυρίως όσον αφορά στη χρονική περίοδο που ξεκίνησε να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

Σε μια περίοδο που η μείωση στους τζίρους των μαγαζιών έχουν αγγίξει και έχουν ξεπεράσει το 50% δεν μπορεί να εφαρμόζεται ένας αντικαπνιστικός νόμος, ο οποίος με δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη καταγράφει επιπλέον μείωση του τζίρου 25%. Αν στο 50 προστεθεί και το 25 έχουν τελειώσει» οι επιχειρήσεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αλλά και για τα έσοδα που το κράτος περιμένει από την καταβολή του ΦΠΑ.

«Θα βάλουμε τα τασάκια σε όλα τα τραπέζια. Ξέρουμε ότι μπορούν να μας κλείσουν, ούτως ή άλλως θα κλείσουμε, γι’ αυτό θέλουμε να τους δώσουμε τα κλειδιά να πληρώνουν τα ενοίκια, τη ΔΕΗ, το ΦΠΑ, τους δήμους, τα πάντα. Να δούμε και τι… θα κάνουν με τους 400.000 εργαζομένους στο χώρο εστίασης. Από τη Δευτέρα εδώ είμαστε και περιμένουμε να έρθουν να τους δώσουμε τα κλειδιά» έλεγε χθες εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας του κλάδου και στα ζητήματα που βάζει δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς.

Το μόνο που μπορεί να υιοθετήσει ως πρόταση αβίαστα κανείς είναι να υπάρξει παράταση εφαρμογής του μέτρου όπως ζητούν οι καταστηματάρχες για δύο τουλάχιστον χρόνια. Μέχρι να ανασάνουν λίγο οι επιχειρήσεις από τα μέτρα και την αναδουλειά. Και σε αυτή την πρόταση των καταστηματαρχών οφείλουν και καλό θα είναι να ακούσουμε και την άποψη των τοπικών μας αρχόντων, που όπως κάθε φορά σπεύδουν να μας διαβεβαιώσουν ότι νοιάζονται για την τοπική οικονομία. Μία συλλογική προσπάθεια… ίσως να πείσει την πολιτεία να κάνει ένα βήμα πίσω. Έστω και προσωρινά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου