Αναμένοντας μία ακόμη ρύθμιση

αναμένοντας-μία-ακόμη-ρύθμιση-240725

Η πραγματικότητα, χωρίς φτιασιδώματα και πολιτικό μακιγιάζ σαν αυτό που περνούν… οι υπουργοί τις τελευταίες μέρες στους λόγους τους ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, είναι σκληρή

Ασθμαίνοντας κατέβαινε τα σκαλοπάτια του ΕΦΚΑ χθες γνωστός επαγγελματίας του Βόλου. Ήταν η πολλοστή φορά που βρέθηκε ενώπιον των υπηρεσιών για να ενημερωθεί για τη νέα ρύθμιση που αναμένεται και αφορά στις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ρύθμιση που έχει προαναγγελθεί τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες και η οποία αναμένεται ως μάννα εξ ουρανού.

To ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν έχουν να πληρώνουν άλλους φόρους, ούτε όμως και τις υποχρεώσεις που είχαν δημιουργήσει προ κρίσης, το έχουμε ξαναγράψει. Κάθε φορά όμως που βγαίνουν και νέα στοιχεία από τους αρμόδιους οργανισμούς είναι ακόμη χειρότερα, καθώς αποδεικνύεται ότι μήνα με τον μήνα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, αφού αυξάνονται δραματικά αυτοί που ανοίγουν λογαριασμούς με τα δημόσια ταμεία.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο θα «χρεωθεί» και ο αέρας που αναπνέουμε. Και δεν είναι υπερβολή αυτό, αρκεί να φέρει κανείς στη μνήμη του τις εικόνες έξω από τις τράπεζες πριν από λίγες μέρες. Από το ένα ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονταν τη σύνταξη, και απευθείας στο άλλο για να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αν είχαν μόνο αυτή την υποχρέωση, διότι συνήθως τέλος του μήνα οι περισσότεροι δεν ξέρουν πού να πρωτοπληρώσουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με τον μήνα προστίθενται νέοι οφειλέτες στη λίστα, οι οποίοι χρωστάνε σε κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο! Όσον αφορά δε στο σύνολο των οφειλών, αυτές πλέον είναι πολλά δισ. ευρώ, προκαλώντας ίλιγγο στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στις διοικήσεις των Ταμείων.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι στο οικονομικό επιτελείο τρέχουν και δεν φτάνουν. Γνωρίζουν καλά όπως και ένας μαθητής της πρώτης δημοτικού, ότι για να πληρώνει κανείς πρέπει να έχει χρήματα, και για να έχει χρήματα πρέπει να αμείβεται σε ένα πλαίσιο τέτοιο που θα του δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και να μπορεί και να ζει.

Έτσι όπως έχει πλέον διαμορφωθεί η κατάσταση, αδυνατούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί, και το δικαίωμα να ζήσουμε ως άνθρωποι δεν το έχουμε.

Και μπορεί να ακούγεται μονότονη η διαπίστωση ότι οι πολίτες δεν αντέχουν και δεν έχουν να πληρώσουν, είναι όμως η πραγματικότητα. Χωρίς φτιασιδώματα και πολιτικό μακιγιάζ σαν αυτό που περνούν… οι υπουργοί τις τελευταίες μέρες στους λόγους τους ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου