Χρειάζεται δυναμική φωνή…

χρειάζεται-δυναμική-φωνή-493583

Η τελευταία περίοδος είναι μία από τις δυσκολότερες περιόδους που βιώνουν οι γυναίκες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση ήταν αυτή που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ως άλλοθι είτε για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών είτε για τη συρρίκνωση δικαιωμάτων που μέχρι σήμερα είχαν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Η ανασφάλεια κυριαρχεί, η γυναίκα αισθάνεται πλέον ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Οι στοχευμένες πολιτικές για τη γυναικεία απασχόληση, την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη διεύρυνση των ευκαιριών αποτελούν ακόμη ζητούμενο.

Η κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού και γυναικείου κινήματος στον 20° αιώνα. Τα δικαιώματα αυτά, ως δημόσια κοινωνικά αγαθά, οφείλει να προστατεύει και να διασφαλίζει για κάθε πολίτη η πολιτεία. Τη βιωσιμότητα και την επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος οφείλει επίσης να εγγυάται το κράτος μέσω της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αυτό όμως σήμερα δεν γίνεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι το ασφαλιστικό και η λύση του αποτελούν σήμερα ένα από τα κυρίαρχα σε σοβαρότητα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, όμως η κακή κατάσταση των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων οφείλεται κυρίως στην εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, στις επιβαρύνσεις των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και στις οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία. Η πολιτεία γνωρίζει τις αιτίες του προβλήματος, όμως ενώ καθίσταται κ απαραίτητη η συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και φορέων με στόχο την εύρεση μιας δίκαιης λύσης, όλα παραμένουν στον αέρα.

Το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές χωρίς την κοινωνική συναίνεση, απαιτώντας από όλες μας να συναινέσουμε στην καταπάτηση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας που με τόσους αγώνες και κόπους κατακτήσαμε ως εργαζόμενες και μητέρες.

Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Αξίζουμε περισσότερα. Πρέπει να τα διεκδικήσουμε, υπερασπίζοντας αρχές και αξίες που θα προάγουν την ισοτιμία.

Όλα τα παραπάνω απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες σήμερα στην πόλη μας, στη χώρα μας, στην Ευρώπη. Για να αρθούν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με πρώτα θύματα τις γυναίκες, πρέπει να υλοποιηθούν ευεργετικές πολιτικές που θα προστατεύουν την εργαζόμενη μητέρα, θα εξασφαλίζουν μία καλύτερη σύνταξη στη συνταξιούχα και την πολύτεκνη μάνα, θα δημιουργούν προϋποθέσεις για περισσότερες ευκαιρίες στις νέες γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, τους συνεταιρισμούς.

Λύσεις μπορούν να υπάρξουν. Αρκεί οι γυναίκες να θελήσουν να υψώσουν με μεγαλύτερη δυναμική τη φωνή τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου