Ολα για το θεαθήναι;

ολα-για-το-θεαθήναι-496102

Η συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ συνέπεσε χθες με την επίσημη έναρξη εργασιών της Βουλής. Και τυπικά ξεκίνησε μία νέα πολιτική περίοδο που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμή. Μία πρώτη γεύση άλλωστε πήραμε χθες, παρακολουθώντας την πολιτική επικαιρότητα να κινείται και πάλι στον αστερισμό… των κονταρομαχιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό σκηνικό ούτως ή άλλως ζεσταίνεται εξαιτίας και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο αφορμή για πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων αποτέλεσε χθες η συμπλήρωση ενός χρόνου από την περυσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.

Στον απολογισμό της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έκανε σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα, ενώ από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

«Αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε (…) καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σώσαμε την Ελλάδα από τη βέβαιη χρεοκοπία» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΛΑΟΣ κατηγορεί την ΝΔ ότι «έγινε 36 ετών και καθημερινώς δείχνει πρώιμα σημάδια γήρανσης» και το ΠΑΣΟΚ ότι «ένα χρόνο από την επαναφορά του στην εξουσία εμπέδωσε τη μιζέρια στον τόπο και την οικονομική και κοινωνική κατάθλιψη».

Για όσους χθες παρακολούθησαν τηλεοπτικά δελτία, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι αυτό που αποκόμιζε κανείς είναι ένας ατέλειωτος «κλεφτοπόλεμος». Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ωραιοποιήσει τα πράγματα και την αντιπολίτευση συλλήβδην να καταγγέλλει. Και οι πολίτες φυσικά για μία ακόμη φορά «στο ίδιο έργο θεατές».

Δεν γίναμε σοφότεροι ως πολίτες ούτε από τις επισημάνσεις του απολογισμού της κυβέρνησης, που έχει πολλά ακόμη να κάνει για να υποστηρίξει ότι σωθήκαμε, αλλά ούτε από τον αντιαπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, που ακόμη μία δημόσια συγνώμη… από τον ελληνικό λαό -όπως τουλάχιστον θα έπρεπε να την έχει εκφέρει- δεν έχουμε ακούσει. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μας εξέπληξαν φυσικά, διότι ακολουθούν χρόνια την τακτική «μία στο καρφί και μία στο πέταλο», επιχειρώντας να κρατήσουν ίσες αποστάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ και τούμπαλιν, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να αρθρώσουν ουσιαστικό πολιτικό προγραμματικό λόγο που να δίνει διέξοδο στους πολίτες, όπως καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν. Οι κοκορομαχίες, ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και οι ανταπαντήσεις επί ανταπαντήσεων το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι «θέαμα», καμία όμως ουσία, καμία απάντηση στα ανοιχτά μέτωπα. Λες και τελικά όλα γίνονται για το «θεαθήναι». Για το πεντάλεπτο των 8 και για το δίστηλο στον Τύπο…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου