Με νου… και γνώση

με-νου-και-γνώση-496479

Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα και κάτι πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι παρατάξεις αρχίζουν να ξεδιπλώνουν σιγά – σιγά τον πολιτικό τους σχεδιασμό, στοχεύοντας ουσιαστικά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και συστράτευση των ψηφοφόρων τους. Στην προσπάθεια αυτή ωστόσο η σύγχυση που προκαλείται πολλές φορές τείνει να παρασύρει σε ένα ατέρμονο ντελίριο πολιτικών σκοπιμοτήτων ακόμη και στελέχη σοβαρά, που προκειμένου να επιβιώσουν στη μάχη των εκλογών γίνονται άλλες φορές τιμητές του μνημονίου και άλλες φορές πολέμιοι… νομίζοντας ότι έτσι θα διευρύνουν τη δεξαμενή των ψήφων.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα ή –καλύτερα- δεν πρέπει να είναι. Στην πολιτική δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Όπως επίσης στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και μονόδρομοι. Κανείς δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, όπως εξίσου δεν μπορεί να γίνεται τιμητής ή αρνητής των πάντων.

Μοναδικές αλήθειες ή αποκλειστικά ψέματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο τα προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως πολίτες. Σε αυτά θα κληθούν εν πολλοίς να αναμετρηθούν οι υποψήφιοι τόσο στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, όσο και στους μικρότερους περιφερειακούς.

Αντιμνημονική ψήφος είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει. Στο διάβα των χρόνων και σε όλες τις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις συνήθως οι αντιπολιτεύσεις ζητούσαν να σταλεί μήνυμα. Και πάντα η εκάστοτε Κυβέρνηση δήλωνε ότι το λάμβανε… Δεν ξέρω στις παρούσες εκλογές εάν και πώς θα εκφραστεί αυτό το μήνυμα, η γενικότερη αίσθηση πάντως που υπάρχει όσο αρχίζει και «ζεσταίνεται» το κλίμα είναι ότι το όποιο μήνυμα θα αφορά συλλήβδην όλα τα πολιτικά κόμματα.

Το πολιτικό σύστημα, όπως είναι δομημένο μέχρι σήμερα, με τις «κοκορομαχίες» αλλά και τις διακομματικές συμμαχίες του, βαθιά πληγωμένο από τα κρούσματα αδιαφάνειας και διαφθοράς, τη σκανδαλολογία και τις εξεταστικές, που δίνει την εντύπωση ότι πνέει τα λοίσθια. Είτε γενικώς είτε ειδικώς οι επικεφαλής των συνδυασμών το ξέρουν. Θα πρέπει να το ξέρουν δηλαδή, ώστε ανάλογα να χαράξουν τη στρατηγική τους. «Πατώντας» σε διπλές βάρκες είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να μας διαφωτίσουν περισσότερο. Αντίθετα μπορεί και να επιτείνουν την γενικότερη θολούρα. Και εάν προς στιγμή αυτό τους δώσει ψήφους, υπάρχει πάντα και η επόμενη μέρα. Αυτή που θα κληθούν κάποιοι να διαχειριστούν τα πράγματα και κάποιοι να ασκήσουν σοβαρά τον αντιπολιτευτικό τους λόγο. Σήμερα όλοι στο βωμό… του οφέλους των πολιτών «ορκίζονται» για το καλύτερο. Ας ελπίσουμε ότι μηδενός εξαιρουμένου, ότι και εννοούν αυτά που λένε. Διότι σε διαφορετική περίπτωση το αύριο είναι σίγουρο ότι θα είναι χειρότερο από το σήμερα. Και οι μεγαλύτεροι χαμένοι δεν θα είναι οι ηττημένοι των εκλογών αλλά εμείς οι πολίτες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου