Και όμως…

και-όμως-496966

Επειδή πολλά πράγματα περνούν στα ψιλά, εάν μη τι άλλο αξίζει πράγματι να δοθεί ιδιαίτερη μνεία σε μία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) προειδοποίησε για την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή καθώς τώρα διαβλέπει πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας απασχόλησης θα καθυστερήσει ως το 2015. Δηλαδή, δύο χρόνια αργότερα από τις αρχικές του εκτιμήσεις ότι η αγορά εργασίας θα ανέκαμπτε στα προ της κρίσης επίπεδα του 2013. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, απαιτούνται γύρω στα 22 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, 14 εκατομμύρια στις πλούσιες χώρες και 8 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες…

Ο Οργανισμός ουσιαστικά προειδοποιεί σήμερα για μία μακρά "ύφεση στην αγορά εργασίας" και επισημαίνει πως η κοινωνική αντίδραση έναντι της κρίσης έχει ήδη καταγραφεί σε τουλάχιστον 25 χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες που ανακάμπτουν. Ο Raymond Torres, βασικός συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης του ILO’s World of Work report, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην αποσύρουν τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης όσο η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύνατη. Η πρόωρη απόσυρση αυτών των μέτρων και η μη κατάλληλη αντιμετώπιση των θεμελιακών αιτίων της κρίσης εξηγούν τις δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση. Σημειωτέον, πως απ’ όταν ξεκίνησε η κρίση το 2007, γύρω στα 30-35 εκατομ. θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως.

Ο ILO προβλέπει πως η παγκόσμια ανεργία θα ανέλθει σε 213 εκατομμύρια φέτος με ποσοστό 6,5%. Για τις ΗΠΑ, ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που χρειάζεται για να ανακτηθούν τα προ της κρίσης επίπεδα είναι 6,9 εκατομμύρια.

Παράλληλα συνιστά τρεις πολιτικές για μία οικονομική ανάκαμψη με αύξηση της απασχόλησης : • Ενεργές πολιτικές αγοράς εργασίας με εκπαίδευση και μοίρασμα της εργασίας ώστε να απορροφηθούν νέοι άνθρωποι. • Στενότερη σύνδεση μισθών και κερδών παραγωγικότητας στις πλεονασματικές χώρες ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και η δημιουργία απασχόλησης. • Μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα για την διασφάλιση της διοχέτευσης των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων σταθερών θέσεων απασχόλησης.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα κάποιοι επιμένουν ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν και έρχεται η ανάκαμψη. Δεν ξέρω από ποιο πλευρό κοιμούνται… και τι όνειρα βλέπουν, πάντως η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η εκτίμηση αυτή αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός». Αυτό τουλάχιστον βιώνουμε ως πολίτες, αφού από μέρα σε μέρα τα πράγματα δυσκολεύουν και αυτό δεν είναι υπερβολή αλλά η καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου