Κρίσιμο τεστ

κρίσιμο-τεστ-502324

Τριήμερο της αντιπολίτευσης αυτό που διανύουμε, με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή το βράδυ κλείνει η αυλαία της Έκθεσης και μαζί ένα έντονο 15θήμερο πολιτικών διεργασιών.
Με ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η σημερινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι τόσο εθιμοτυπικά αλλά ουσιαστικά, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να απαντήσει πλέον επί της σκηνής ποια είναι η εναλλακτική πρόταση που η Ν.Δ πρεσβεύει προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση χωρίς το στενό μαρκάρισμα της τρόικας.
Η παρθενική εμφάνιση Σαμαρά εν πολλοίς αυτό το τριήμερο θα καταδείξει και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει ο νέος ένοικος της Ρηγίλλης να πολιτευθεί. Οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι «όλα έχουν αλλάξει». Ωστόσο η πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι μετά από μεγάλες εκλογικές ήττες και αλλαγή ηγεσίας τα κόμματα και οι νέοι αρχηγοί χρειάζονται το χρόνο τους για να βρουν βηματισμό.
Προς το παρών ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις για να «αποδείξει» ότι πράγματι τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως: Ήταν ή δεν ήταν όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση μονόδρομος η τρόικα; Θα πτώχευε ή όχι η χώρα, εάν δεν έπαιρνε τα χρήματα του μνημονίου; Υπάρχει τελικά πιο ανώδυνος δρόμος ώστε οι πολίτες να μην επιβαρύνονται με τέτοια βάρη;
Η Ν.Δ υποστηρίζει εσχάτως ότι με βάση το εναλλακτικό της πρόγραμμα το έλλειμμα θα έχει εκμηδενιστεί σε δύο περίπου χρόνια, αν εφαρμοζόταν από σήμερα. Πόσο εφικτό είναι αυτό με δεδομένα τα στενά περιθώρια που ούτως ή άλλως υπάρχουν;
Βλέποντας εξάλλου τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην πρώτη σειρά, θα τολμήσει να κάνει αυτοκριτική για την χαμένη εξαετία της Ν.Δ και για τα όσα καταμαρτυρούν για σκάνδαλα (Βατοπέδιο, ομόλογα κ.α.);

Δημοσιογραφικά ερωτήματα τα οποία σίγουρα θα τεθούν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Δεν ευελπιστούμε να γίνουμε πιο σοφοί εκ προοιμίου, διότι ούτε την προηγούμενη Κυριακή στην «πρωθυπουργική συνέντευξη Τύπου» δεν γίναμε, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος.
Όχι τόσο γιατί δεν δέχτηκαν σκληρές ερωτήσεις οι αρχηγοί, αλλά γιατί οι ίδιοι δεν δείχνουν αποφασισμένοι να πούνε την πραγματική ή, εάν θέλετε, όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ακούσουμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν, ήξεις αφήξεις, διότι τότε θα δικαιώσει όλους αυτούς που λένε προφητικά ότι «η κριτική εκ του ασφαλούς ήταν πάντα προνόμιο της αντιπολίτευσης μαζί με τις ανέξοδες προτάσεις».
Η χώρα στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται χρειάζεται στιβαρή αξιωματική αντιπολίτευση ώστε και η Κυβέρνηση, νιώθοντας την «ανάσα» της, να μην παίζει εν ου παικτοίς… και με λυμένα χέρια… στις επόμενες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου