Είναι μία δοκιμασία αλλά όχι το τέλος

είναι-μία-δοκιμασία-αλλά-όχι-το-τέλος-342615

Μία αποτυχία στις πανελλήνιες δεν σημαίνει αυτομάτως και καθολική αποτυχία. Είναι μία δοκιμασία η οποία δεν πήγε καλά. Ισχύει το «χάθηκε μία μάχη, όχι όμως και ο πόλεμος», όπως έλεγαν και οι σοφοί μας πρόγονοι, και έτσι θα πρέπει να εκληφθεί

Σήμερα τελειώνει και η αγωνία με τις βάσεις. Η ανακοίνωσή τους θα σημάνει το τέλος της αγωνίας για χιλιάδες υποψηφίους. Είτε πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ είτε αποτύχουν.

Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά αφήνουν πίσω τις θυσίες, το άγχος και την πίεση που προκαλούν οι πανελλήνιες.

Οι δε επιτυχόντες, από αύριο θα έχουν πλέον στο μυαλό τους την αρχή μίας νέας ζωής ως φοιτητές. Όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους.

Σε αυτούς τους υποψηφίους κυρίως αισθανόμαστε όλοι την ανάγκη, τέτοια μέρα, να απευθυνθούμε, και αυτό διότι όσοι έχουν περάσει τη βάσανο των πανελληνίων, καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα πώς νιώθει ένα παιδί, που, αν και προσπάθησε, δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο του.

Η έκφραση λοιπόν «δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου», κάθε άλλο παρά τετριμμένη είναι στην περίπτωση αυτή. «Αν είσαι από εκείνους που οι πανελλήνιες εξετάσεις όχι απλά δεν σε άφησαν ικανοποιημένο, αλλά σε έκαναν να αισθάνεσαι πιο αβέβαιος και πιο φοβισμένος σχετικά με το τι θα κάνεις τελικά για το μέλλον σου και πώς θα ξεπεράσεις τον σκόπελο της αποτυχίας των εξετάσεων, πάρε μια ανάσα, οργανώσου και μέτρα τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τους στόχους σου ρεαλιστικά και με πείσμα», συνιστούν οι ψυχολόγοι, και έχουν απόλυτο δίκιο.

Οι επιλογές που έχει ένας απόφοιτος είναι αρκετές. Από το να δώσει ξανά πανελλήνιες την επόμενη χρονιά, μέχρι να επιλέξει έναν άλλο προσανατολισμό σπουδών, που ενδεχομένως να τον βοηθήσει να αποκατασταθεί επαγγελματικά γρηγορότερα από ό,τι θα ήλπιζε, περιμένοντας για παράδειγμα έναν διορισμό στο δημόσιο ως εκπαιδευτικός.

Μία αποτυχία στις πανελλήνιες δεν σημαίνει αυτομάτως και καθολική αποδοκιμασία των δυνατοτήτων ενός μαθητή. Είναι μία δοκιμασία η οποία δεν πήγε καλά. Ισχύει το «χάθηκε μία μάχη, όχι όμως και ο πόλεμος», όπως έλεγαν και οι σοφοί μας πρόγονοι, και έτσι θα πρέπει να εκληφθεί.

Με λίγα λόγια, η ζωή μετά τις πανελλήνιες δεν τελειώνει, αλλά τώρα ξεκινάει. «Θέστε τους στόχους σας, κυνηγήστε με πάθος τα όνειρά σας και μάθετε να φτιάχνετε την προσωπική σας επιτυχία μέσα από την αποτυχία σας», όπως έλεγε και μία αείμνηστη καθηγήτρια, η οποία τη δεκαετία του ’80 βοήθησε πολλούς αποφοίτους να βρούνε τον προσανατολισμό τους μετά από μια αποτυχία στις πανελλήνιες, για αυτό και της χρωστάνε πολλά. Και ας μην πρόλαβαν να της το πούνε, γιατί έφυγε νωρίς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου