Οικονομικό ευαγγέλιο…

οικονομικό-ευαγγέλιο-504091

Για όσους δεν το κατάλαβαν , τελικά το μνημόνιο αποτελεί το «ευαγγέλιό» μας μέχρι το 2013, όπως τουλάχιστον επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, βάζοντας φυσικά… πολλούς αστερίσκους, προϋποθέσεις, εάν και εφόσον, για να απαλλαγούμε από το ζυγό.
Υπό την έννοια αυτή και μόνο το τριήμερο της ΔΕΘ δεν έβγαλε καμία δημοσιογραφική είδηση, όσο και αν κόπιασαν οι αγαπητοί κατά τα άλλα συνάδελφοι των ΜΜΕ να μας πείσουν για το αντίθετο.
Ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου στις περισσότερες ερωτήσεις ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει γενικόλογα και στερεότυπα, μάλιστα σε ορισμένες διάβαζε τις απαντήσεις από μέσα -κυρίως για τα οικονομικά- μόνο και μόνο για να μην τυχόν ξεφύγει και δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι κάθε φορά που απαντούσε επί των οικονομικών ολοκλήρωνε με την παραίνεση προς τα ΜΜΕ να σταματήσει η «μετρολογία». Λες και φταίνε οι δημοσιογράφοι για όσα βγαίνουν στον αέρα. Λες και δεν ξέρει ο πρωθυπουργός ότι οι πρώτοι που διαρρέουν δήθεν σχεδιασμούς είναι οι ίδιοι οι υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους.
Επειδή όμως πάντα κάποιος πρέπει να φταίει για να υπάρχει και το άλλοθι ή η εικόνα της υπαναχώρησης ώστε να εξευμενιστεί και η κοινή γνώμη, το επικοινωνιακό παιχνίδι σε αυτό τον τομέα η Κυβέρνηση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το διαχειρίζεται σωστά.
Μόνο που δεν φτάνει μόνο η επικοινωνία για να μπορέσει να ξεπεράσει τους πραγματικούς σκοπέλους που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση.
Μπορεί ο πρωθυπουργός προχθές να «έκλεισε» προς το παρόν το θέμα της αύξησης του πετρελαίου, δεν το διέψευσε όμως… αφού όπως είπε πρέπει πρώτα να γίνει ο μηχανισμός στήριξης των ασθενέστερων και μετά να ισχύσει το μέτρο…
Όπως δεν διέψευσε επί της ουσίας ότι δεν θα ληφθούν μέτρα. Το να λέει ο πρωθυπουργός ότι «όσο πάμε καλά δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν μέτρα» σημαίνει στα απλά ελληνικά ότι εφόσον καταστεί ανάγκη, μπορεί και να υπάρξει νέος γύρος…
Με λίγα λόγια και για να μην ερμηνεύουμε εμείς -όπως άλλοι επιχειρούν- τον πρωθυπουργό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά όσο βρισκόμαστε εν μέσω του κυκεώνα της τρόικας και εξαρτώμαστε από άλλους. Σοφότεροι αυτό το τριήμερο δεν γίναμε. Πιο ασφαλείς οι περισσότεροι από εμάς δεν νιώσαμε. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο στην παρούσα φάση για έναν λαό που δεν συμφωνεί με τους δογματισμούς, είναι όμως υποχρεωμένος να συμπορευθεί μ’ αυτούς, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα -αργά ή γρήγορα- θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βρεθεί φως στο τούνελ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου