Ας το ξανασκεφτούν

ας-το-ξανασκεφτούν-492811

Από το ρεπορτάζ θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια συμπολίτες μας να επιμένουν στις ξυλόσομπες και στο τζάκι όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί έτσι τους άρεσε.
Εκτιμώ ότι φέτος, αν όχι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οι περισσότεροι τέλος πάντων θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να αναζητήσουν άλλες λύσεις ζεστασιάς μακριά από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Κάθε χρόνο περιμέναμε τις αρχές Οκτωβρίου να ανακοινωθεί η φτηνή τιμή του πετρελαίου. Φέτος μας πρόλαβαν τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών που βρήκε πάλι τρόπο για να αυξήσει τα έσοδά του.
«Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» ένα πράγμα. Αφού πρώτα ψέλλισαν ότι μάλλον δεν θα έχουμε αύξηση σε όλα τα είδη στο ΦΠΑ στο 23% , μας έριξαν μία στο κεφάλι και ανακοίνωσαν ότι σκέφτονται το ενδεχόμενο πλήρους ενοποίησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τα μέσα Οκτωβρίου, που μελετάται από την κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για το «πάγωμα» της μετάταξης ΦΠΑ.
Αναζητώντας νέες πηγές για την ενίσχυση των εσόδων, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις, όπως διαβάζω, καταστρώνοντας προτάσεις, τις οποίες και αναμένεται να παρουσιάσουν στον κ. Παπακωνσταντίνου τις προσεχείς ημέρες.
Φοβούμενη ότι η μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, θα βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία, η κυβέρνηση εξετάζει ως εναλλακτική λύση την εξίσωση ΕΦΚ καυσίμων, γεγονός που θα σημάνει σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται πάντως η χορήγηση ειδικού επιδόματος στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση του ΕΦΚ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια. Οπότε από ότι καταλαβαίνω… πάλι οι περισσότεροι στην απ’ έξω θα μείνουμε.
Το κλίμα φόβου που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες δεν συνάδει με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα που θα έπρεπε να προσεγγίζεται ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που αφορά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Εάν το μέτρο ισχύσει, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για χιλιάδες πρατήρια, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.
Αυτό και μόνο θα πρέπει να υποχρεώσει την Κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις, διότι ο χειμώνας εκ των πραγμάτων αναμένεται να είναι δύσκολος για όλους. Ένα ακόμη μέτρο που θα πλήξει κυρίως τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου