Σαφές το μήνυμα

σαφές-το-μήνυμα-493593

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε χθες το σύνθημα «κηρύσσοντας» πανστρατιά όλων στην αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κανείς δεν έχει πλέον το δικαίωμα να υποστηρίξει ότι δεν άκουσε ή δεν κατάλαβε.
Τη διάθεση του πρωθυπουργού να μην αποδεχτεί τις αρνήσεις που εκφράζουν μέλη της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες εξέφρασε χθες, με ιδιαίτερα μάλιστα αυστηρό τρόπο, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί». Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε ένα υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογία περί «απροθυμίας» και «άρνησης» ορισμένων υπουργών να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αρχικά όταν ξεκίνησε αυτή η κουβέντα περί συμμετοχής μελών της Κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλοί έσπευσαν μέσω των φιλικών ΜΜΕ να αποτρέψουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μόλις όμως ο Γιώργος Παπανδρέου διαπίστωσε ότι το «δεν ενδιαφέρομαι» λαμβάνει μορφή ομαδικής άρνησης… έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και έστειλε τα πρώτα μηνύματα. Οι χθεσινές ωστόσο δηλώσεις Πεταλωτή δεν είναι απλά μήνυμα αλλά αυστηρή προειδοποίηση.
«Κανείς δεν μπορεί να νιώθει αναντικατάστατος ή και ότι γεννήθηκε για να κυβερνά τον τόπο» λέει πολύ απλουστευμένα ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας ουσιαστικά « πολιτική επιστράτευση στελεχών».
Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να δώσει μία καθαρά πολιτική μάχη στο πεδίο βέβαια της αντιπαράθεσης των ιδεών και των προτάσεων για το αύριο της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και όπου κριθεί από τον πρωθυπουργό θα κληθούν να δώσουν τη μάχη πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής. Εάν είναι ποτέ δυνατόν έστω με μισόλογα ή παραπολιτικά να αρνείται υπουργός ή υφυπουργός αυτό το δικαίωμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ούτε καν στο μικρότερο κόμμα δεν νοούνται αυτά.
Και μπορεί βέβαια χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη λογική «καρότο και μαστίγιο» να έσπευσε να γλυκάνει τον απόηχο του τελεσιγράφου, λέγοντας ότι οι υπουργοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι το συντονισμό και τον πρώτο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, όμως κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις ότι έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να δώσει τη μάχη, ειδικά τώρα που η Ιπποκράτους βρίσκεται στη τελική φάση επεξεργασίας των προτάσεών της με βάση τις οποίες θα ληφθούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τους υποψήφιους. Το εάν μία καθαρά αυτοδιοικητική αναμέτρηση η Κυβέρνηση με ενδεχόμενες επιλογές υποψηφιοτήτων την μετατρέψει σε «κορυφαία εθνική εκλογική μάχη» είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει μετά και αφού φυσικά κλείσουν οι κάλπες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου