Επιτέλους νέα αρχή στο ΙΚΑ

επιτέλους-νέα-αρχή-στο-ικα-501502

Χρειάστηκαν δέκα και πλέον μήνες για να οριστεί νέος διοικητής στο ΙΚΑ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλοι τόσοι μήνες σε αυτόν τον πολύπαθο ασφαλιστικό φορέα για να μπει μία τάξη στα κακώς κείμενα που δεν είναι λίγα και για τα οποία φυσικά δεν ευθύνεται το προσωπικό αλλά οι εκάστοτε διοικήσεις.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος δεσμεύτηκε για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και για τη στελέχωση του ΙΚΑ.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιες δεσμεύσεις. Ας ελπίσουμε ότι το εννοεί. Είναι γνώστης του αντικειμένου, δεν είναι ωστόσο σίγουρο κατά πόσο υπάρχει και η πολιτική βούληση να γίνουν όλα τα παραπάνω. Δεν χρειάζεται μόνο θέληση, πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και σε αυτές πολλές φορές σκοντάφτουν οι πολιτικοί μας ταγοί, με αποτέλεσμα οι ελπίδες που καλλιεργούνται να μένουν φρούδες και οι προσδοκίες να μην ευοδώνονται ποτέ.
Η βιωσιμότητα άλλωστε του ΙΚΑ δεν διασαλεύτηκε τα έξι τελευταία χρόνια, είναι μία παλιά ιστορία που ξεκινάει από τη δεκαετία του ’80 και φτάνει μέχρι σήμερα. Και μην μου πείτε ότι οι εκάστοτε διοικήσεις δεν είχαν βούληση να εξυγιάνουν τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα. Απλά στην πορεία έγιναν διαχειριστές της κατάστασης και μετά τους πήρε η μπάλα.
Η εισφοροδιαφυγή είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς αυτή τη στιγμή που κατατρώει «τις σάρκες» του ΙΚΑ. Οι απανωτές ρυθμίσεις που έγιναν για να διασωθούν ορισμένοι μεγάλοι, έδωσαν το δικαίωμα στο πέρασμα του χρόνου ακόμη και σε εμάς τους κατώτερους να κάνουμε μία ρύθμιση και, μόλις εξασφαλίζουμε ασφαλιστική ενημερότητα, να αφήνουμε στην άκρη κάθε υποχρέωση προς το Ίδρυμα. Και εάν σε περιπτώσεις μικρών οφειλετών μιλάμε για 3.000 και 5.000 ευρώ, υπάρχουν και τα «μεγάλα ψάρια», όπου οι οφειλές αγγίζουν ιλιγγιώδη ποσά που παραμένουν «επισφαλείς απαιτήσεις».
Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ χωλαίνει στον τομέα υπηρεσιών. Διοικητικές και Υγειονομικές Υπηρεσίες λειτουργούν μόνο χάρη στο φιλότιμο εργαζομένων και γιατρών, που εκτός όλων των άλλων καθημερινά γίνονται και αποδέκτες των διαμαρτυριών των ασφαλισμένων, ενεργών και συνταξιούχων. «Πληρώνω ασφάλιση, δικαιούμαι περίθαλψης» λένε δικαίως οι ασφαλισμένοι και φτάνουν οι γιατροί του ΙΚΑ να εξετάζουν καθημερινά στα ιατρεία του Βόλου πάνω από 70 άτομα την ημέρα, πρωί και απόγευμα. Εις βάρος της ποιότητας όμως, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, που από ένα σημείο και μετά λειτουργούν εντελώς μηχανικά.
Όλα αυτά και άλλα πολλά καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Σπυρόπουλος. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν άλλες, ούτε φυσικά πίστωση χρόνου. Μετά από 10 μήνες δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο ολιγωρίας. Όλα θα κριθούν στην πράξη και μάλιστα σύντομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου