Οι μεν και οι δε

οι-μεν-και-οι-δε-503668

Πολύς λόγος από χθες το απόγευμα για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών. Απόφαση ομολογουμένως σκληρή, που φαντάζομαι καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να λάβει.
Η κυβέρνηση επικαλείται σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των προβλημάτων τροφοδοσίας της αγοράς με  καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. Οι αντιδράσεις των άλλων κοινωνικών ομάδων είχαν αρχίσει να οξύνονται επικίνδυνα και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη.
Η απόφαση ελήφθη και ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του πλέον, όπως και το κόστος των αποφάσεων. Αυτό που ωστόσο δεν κατάλαβα από χθες ήταν η διγλωσσία, που για μία ακόμη φορά διακρίνεται στα λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. όλες τις προηγούμενες μέρες δια των εκπροσώπων της έβαζε θέμα στην κυβέρνηση γιατί δεν λαμβάνει μέτρα και η χώρα έχει «στεγνώσει» από καύσιμα και η αγορά από τρόφιμα.
Χθες, μετά την απόφαση της επιστράτευσης…. πατώντας για μία ακόμη φορά σε δύο βάρκες, άρχισε εκ των υστέρων να χαϊδεύει τα αυτιά των απεργών. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για την επιστράτευση και με τη φράση «η κυβέρνηση όπως έστρωσε θα κοιμηθεί»  χαρακτήρισε ακραία την απόφαση.
Αφήνει μάλιστα αιχμές για τη συγκυρία που επελέγη για να ανοίξει το θέμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση "με το χρόνο και τον τρόπο που κινήθηκε, όξυνε αντί να επιλύσει τα προβλήματα", ενώ την ίδια ώρα ξέρει ότι η τρόικα εμμέσως πλην σαφώς επιβάλλει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πληρώνει τώρα τις δεσμεύσεις που αδυνατεί να τηρήσει λόγω των πιέσεων και των συμφωνιών που έχει κάνει με την τρόικα, αλλά και η Ν.Δ. αυτοαναιρείται, χαμένη στον κυκεώνα δηλώσεων και αντιδηλώσεων που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ούτε σαφή άποψη έχει ούτε πρόταση για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.
Και μπορεί προσωρινά να εκτιμά ότι μπορεί να «αλιεύσει» στα θολά νερά… όμως εάν μη τι άλλο σε βάθος χρόνου ο εμπαιγμός θα φανεί.
Και «με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» δεν μπορεί να είσαι. Τουλάχιστον τα άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν σαφή θέση από την αρχή και παραμένουν πιστά σε αυτή.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις και σε άλλες που ενδεχομένως θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα εμείς οι πολίτες έχουμε την απαίτηση να ξέρουμε τι πρεσβεύει ποιος. Το δικαιούμαστε.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου