Πριν το λουκέτο…

πριν-το-λουκέτο-504091

Πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται στην εφαρμογή τους προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν και δυστυχώς τις περισσότερες φορές πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να υποχρεωθούν οι αρμόδιοι να αναδιπλωθούν.
 
Σε διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί αυτόματα εκατοντάδες μικρούς και πολύ μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στην επαρχία και τους μικρούς οικισμούς η ένταξή τους στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ που είναι μέχρι σήμερα.
 
Οι αντιδράσεις για το θέμα είναι έντονες, παρ’ όλες όμως τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις και νουθεσίες στο Υπουργείο Εργασίας τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.
Πρόκειται για  κατάφωρη αδικία, λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες, που επισημαίνουν ότι υπάρχει  κίνδυνος να μπει λουκέτο, με αποτέλεσμα να ερημώσουν πολλές  περιοχές της περιφέρειας.
 
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου χωρίς καμία διάκριση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια  στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην  ύπαιθρο.
 
Μέχρι τώρα σε πόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων οι επαγγελματοβιοτέχνες που δραστηριοποιούνταν εκεί είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν ασφαλιστικά στον ΟΓΑ, από τη στιγμή που είχαν εισοδήματα και από γεωργικές-αγροτικές εργασίες.
 
Τώρα οποιαδήποτε δραστηριότητα  υπάγεται στον ΟΑΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο του Οργανισμού.
 
Σε πολλές βέβαια  περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι διάφοροι επαγγελματίες επιδιώκουν να δηλώνουν επαγγελματική έδρα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους συναδέλφους τους των μεγαλύτερων πόλεων, αφού οι μεν  πρώτοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και οι δεύτεροι στον ΟΑΕΕ, ωστόσο δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να μην εξετάζει τις εξαιρέσεις που πρέπει να υπάρξουν και αφού απομονώσει αυτές τις περιπτώσεις να δει με διαφορετικό μάτι τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε χωριά και οικισμούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους λειτουργώντας ένα καφενείο.
 
Το καλύτερο από όλα θα ήταν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Προτάσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς έχουν γίνει πολλές φορές, όμως έχουν κυριολεκτικά πάει στο βρόντο.
 
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί καθαρά εισπρακτικά μόνο και μόνο για να συγκεντρώσει έσοδα ο ΟΑΕΕ. Εάν ωστόσο δεν υπάρξουν εξαιρέσεις, τότε σίγουρα το πρόβλημα θα το έχουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανές σε αυτή την κρίση.
 
Γι’ αυτό θα είναι φρόνιμο το Υπουργείο να επανεξετάσει τις αποφάσεις, ανακουφίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου