Η δύναμη… του πανικού

η-δύναμη-του-πανικού-504251

Μπορεί πολλές φορές να έχουμε όλοι μας επισημάνει ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, φαίνεται όμως ότι και εμείς οι ίδιοι πέφτουμε θύματα της άσχημης -ψυχολογικής κυρίως- αίσθησης που προκαλεί το συγκεκριμένο συναίσθημα.
Γέμισαν οι δρόμοι χθες, από παντού ξεχύνονταν αυτοκίνητα και σε ατέλειωτες ουρές, αμέτρητα Ι.Χ περίμεναν υπομονετικά να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με αφορμή την απεργία των φορτηγών.
Καταλυτικός παράγοντας για μία ακόμη φορά τα δελτία ειδήσεων και οι τηλεοπτικές εικόνες με τις ουρές στα πρατήρια. Ακόμη και οδηγοί που είχαν πρόσφατα εφοδιαστεί, με μπιτόνια στο χέρι έτρεχαν να εξασφαλίσουν λίγα επιπλέον λίτρα αμόλυβδης για παν ενδεχόμενο. Λες και περιμένουμε πόλεμο… ή επιστράτευση ένα πράγμα.
Περνούσες μπροστά από πρατήριο και η εικόνα και μόνο των αμέτρητων Ι.Χ σού δημιουργούσε την αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει…
Ένας αδικαιολόγητος πανικός, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι δυνατόν τόσο εύκολα να παραλύσει η χώρα και εάν επιπλέον αναλογιστούμε όλοι μας πόσες φορές θα χρειαστεί να κινήσουμε τα Ι.Χ τις επόμενες μέρες, με δεδομένες τις μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι τα έχουμε σταθμεύσει για τα καλά, για να μην πω τα έχουμε εγκαταλείψει στα γκαράζ… με την άνοδο που έχει πάρει η αμόλυβδη.
Και όμως ο φόβος και ο πανικός ότι μπορεί να «στερέψουν» οι αντλίες οδήγησε τους περισσότερους από εμάς στην ουρά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πανικός μάς κυριεύει. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα όλο και περισσότερο με το φόβο και μόνο παίρνουμε αποφάσεις ή ενεργούμε σπασμωδικά σε διάφορα θέματα που αφορούν από τον οικογενειακό μας προγραμματισμό μέχρι την επαγγελματική μας δράση.
Να δείτε ότι τις επόμενες μέρες και εάν συνεχιστεί ή κλιμακωθεί η κινητοποίηση των φορτηγατζήδων, ότι θα αρχίσουν σιγά- σιγά να αδειάζουν και τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Είπαμε, είναι η ψυχολογία του Έλληνα αυτή. Όπως πριν από δύο μήνες έτρεχαν πολλοί στα γκισέ των τραπεζών για να πάρουν τις αποταμιεύσεις τους και να τις φυλάξουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους, φοβούμενοι τυχόν πτώχευση, έτσι και τώρα τρέχουν να αποθηκεύσουν βενζίνη, μήπως και…
Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, διότι σε τέτοιες αναμπουμπούλες, όπως έλεγαν και οι παλιοί, «ο λύκος χαίρεται», όπερ σημαίνει δεν χρειάζεται και πολύ για να οργιάσει η κερδοσκοπία και τις επόμενες μέρες να πληρώνουμε την αμόλυβδη περισσότερο χρυσάφι από ότι τώρα…
Επειδή ωστόσο δεν χρειάζεται να βγάζουμε και άλλο τα μάτια μας μόνοι μας… καλό θα είναι να «φρενάρουμε» λίγο τον πανικό. Δεν οδηγεί πουθενά..

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου