Ο ΕΦΚΑ της ανασφάλειας

ο-εφκα-της-ανασφάλειας-544053

Είναι επείγουσα η ανάγκη το Υπ. Εργασίας να αντιμετωπίσει με τη δέουσα υπευθυνότητα τις δυσλειτουργίες στο νέο υπερταμείο κοινωνικής ασφάλισης

Ας ήταν μία φορά σε αυτή τη χώρα να συσταθεί ένας νέος φορέας και να μην προκύψουν προβλήματα. Ας ήταν επιτέλους μία μόνο φορά, που η προχειρότητα και η ανευθυνότητα δεν θα χαρακτήριζαν τις αποφάσεις της Πολιτείας, που διαχρονικά βιάζεται να δημιουργήσει νέες δομές αλλά «πνίγεται σε μία κουταλιά νερό» όταν πρόκειται να τις θωρακίσει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην «μπάζουν» από παντού.

Τελευταίο ανδραγάθημα προχειρότητας η λειτουργία του ΕΦΚΑ. Του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που προέκυψε με το νόμο Κατρούγκαλου και περιλαμβάνει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που υπήρχαν μέχρι πρότινος.

Πολυδιαφημίστηκε, δαπανήθηκαν χρήματα για να στηθεί ένα καινούργιο πληροφοριακό σύστημα, και στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του κιόλας έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, αυτά που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να λύσει.

Και δεν αναφερόμαστε στο κομμάτι που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, που είναι το ένα μεγάλο σοβαρό ζήτημα, αλλά στο κομμάτι το λειτουργικό, το οποίο εν πολλοίς όσο παραμένει σε χαοτική κατάσταση, θα θέτει υπό αμφισβήτηση και την ίδια την ύπαρξη του νέου υπερταμείου κοινωνικής ασφάλισης.

Έσπευσε το Υπουργείο Εργασίας -ελέω των δεσμεύσεων στους δανειστές- να δημιουργήσει τον νέο ασφαλιστικό φορέα, χωρίς ωστόσο να προνοήσει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα να υπάρχει το ανάλογο έμψυχο δυναμικό προκειμένου να ανταπεξέλθει στα μεγάλο όγκο δουλειάς. Να υπάρχει ένα πληροφοριακό σύστημα τέτοιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων ασφαλισμένων. Μέχρι σήμερα όχι μόνο αυτό που θεωρείται αυτονόητο δεν υφίσταται, αλλά αντίθετα, στους δύο πρώτους μήνες έχουν χαθεί σημαντικά στοιχεία, άνθρωποι ασφαλισμένοι, επί 15 και 20 χρόνια, εμφανίζονται στο νέο σύστημα ως ανασφάλιστοι, ενώ ούτε λόγος για την έκδοση νέων συντάξεων. Εκεί η κατάσταση είναι τραγική, αφού έχουν χαθεί προσωπικά δεδομένα ασφαλισμένων και τρέχα γύρευε, πότε θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση για να σταματήσει και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, και εάν μη τι άλλο είναι επείγουσα η ανάγκη να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα υπευθυνότητα και προσοχή από τους αρμοδίους του Υπουργείου Εργασίας. Αυτά όσον αφορά το λειτουργικό και οργανωτικό κομμάτι. Διότι, στο πιο ουσιαστικό, που αφορά στη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν αφενός από τα έσοδα που θα προκύπτουν κάθε μήνα από την καταβολή των εισφορών, και αφετέρου, από το κατά πόσο θα λειτουργήσει το σύστημα όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή. Το «γόρδιο δεσμό», χρόνια τώρα του ασφαλιστικού συστήματος, που δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό τέτοιο που να πατάξει το φαινόμενο με εντατικοποίηση ελέγχων και παρακολούθηση των ρυθμίσεων, που σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουν τη δυνατότητα να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Περιθώρια πολλά δεν υπάρχουν . Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του με ελλείμματα. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν πλεόνασμα. Όχι φυσικά μέσω περικοπών αλλά μέσω πολιτικών που θα δίνουν τη δυνατότητα οικονομικής ευρωστίας στον νέο ασφαλιστικό φορέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου