Το τέλος της «διαιτησίας»

το-τέλος-της-διαιτησίας-851206

Nέο σόκ από τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Προανήγγειλε χθες το απόγευμα στη Βουλή, νομοθετική παρέμβαση, με την οποία θα καταργούνται αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο.
Ως άλλος Ναπολέων και αισθανόμενος ισχυρός αφού κατάφερε τελικά να περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα, ο σοσιαλίζων Υπουργός , εμμέσως πλήν σαφώς παραδεχόμενος ότι άλλοι επιβάλλουν και κυβερνάνε, ξεκαθάρισε ότι « Ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «σε αυτό το πλαίσιο των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που δίνουμε με αυταπάρνηση για να φύγει η Ελλάδα από αυτή την περιπέτεια δεν μπορεί κάποιοι καθόλου έξυπνοι αλλά ιδιαιτέρως πονηροί να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του καλού και να δείχνουν τους κάποιους υπόλοιπους σαν τους κακούς της ιστορίας».
Τώρα ποιους εννοεί πονηρούς και ποιους έξυπνους θα σας γελάσω. Είμαι ωστόσο σίγουρη ότι όλους εμάς, τους απλούς πληβείους, μας θεωρεί σίγουρα κουτόφραγκους. Και σαν να μην έφτανε αυτό μας προειδοποιεί κιόλας ως εργαζόμενους αλλά στέλνει και μήνυμα προειδοποιητικό στα συνδικάτα ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Απλά ελληνικά, δηλαδή, κατεβάστε το κεφάλι και αποδεχτείτε αυτά που έρχονται, διότι και άλλη λύση δεν υπάρχει….
Τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος, συνιστούν ακόμη μία πρωτοφανή κοροϊδία εις βάρος των εργαζομένων. Και φυσικά δεν πιστεύουμε πλέον ότι το έκανε μόνος του ή αποτελεί προσωπική του απόφαση.
Μας προϊδεάζουν για μία ακόμη φορά για τα επόμενα μέτρα που έρχονται, μόνο που είναι τόσο πλέον αποφασισμένοι, που δεν περιμένουν, από την Τρόικα, να τα επιβάλλει. Νομοθετούν μόνοι τους. Πριν από την τρόικα… γιατί οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει είναι αμείλικτες και τώρα αρχίζουν και γίνονται γνωστές.
Ακόμη και ο χρόνος που επελέγη για να δημοσιοποιήσει ο Υπουργός τις προθέσεις του μόνο τυχαίος δεν είναι. Καλοκαιράκι, διακοπές και χαλάρωση σκέφτηκε, ποιος θα αντιδράσει τώρα; Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχει αποδειχτεί ότι πλέον δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τόσο μεγάλο βάρος. Και δεν αφορά αυτό μόνο τις πλειοψηφίες, αλλά όλες τις συνιστώσες, μέσα και έξω από τα τριτοβάθμια όργανα. Και οι μεν και οι δε δεν καταφέρνουν μαζί να συγκεντρώσουν ούτε τον κόσμο που κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέβαινε στους δρόμους ασθμαίνοντας για να «θωρακίσει» αυτά που με κάθε νόμο του αφαιρούν το τελευταίο διάστημα.
Τέτοιες αποφάσεις, καλοκαίρι, ξεκαλοκαίρι, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Εάν για μία ακόμη φορά κυριαρχήσουν οι σκοπιμότητες, τότε είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας. Θα έρθουν και άλλα χειρότερα.
Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις συλλογικές συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο που η κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί ως ευαγγέλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου