Μαχόμενη δημοσιογραφία

μαχόμενη-δημοσιογραφία-851206

Πάγωσε η κοινή γνώμη με τη χθεσινή μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Άναυδη η δημοσιογραφική οικογένεια, παρακολουθεί, αναλύει, χωρίς ακόμη να μπορεί να κατασταλάξει ποια είναι η αιτία που όπλισε το χέρι των δολοφόνων, που επιχείρησαν με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν το στόμα ενός μαχόμενου δημοσιογράφου.
Και έχει ιδιαίτερη σημασία, ο χαρακτηρισμός «μαχόμενος» δημοσιογράφος στις μέρες μας, όπου οι περισσότεροι από εμάς, τις περισσότερες φορές, βολευόμαστε να κάνουμε ρεπορτάζ… από το γραφείο, χάνοντας όλη τη «μαγεία» που έχει το ψάξιμο και η εμβάθυνση της είδησης, αυτό που λέμε «κάτω από τις γραμμές».
Τέτοιος δημοσιογράφος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας. Ψαχτήρι…. , ασυμβίβαστος που έφτασε να τα βάλλει ακόμη και με στενούς του συνεργάτες όταν αισθάνθηκε ότι προσπαθούν να τον ελέγξουν, να τον φρενάρουν ή να τον χειραγωγήσουν.
Χθες εκτελέστηκε.. με 17 σφαίρες, πράγμα που δείχνει εκτός από μανία, οι δολοφόνοι του τον ήθελαν οπωσδήποτε νεκρό. Το γιατί,,,, θα το απαντήσει η έρευνα. Μέχρι στιγμής όλοι κάνουν απλά εικασίες. Άλλοι πάλι βρήκαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν θέση στα τηλεοπτικά πάνελ για να αραδιάσουν τις γνωστές θεωρίες τους, περί συνωμοσιών και τα λοιπά γνωστά.
Όλοι φυσικά ανεξαιρέτως συμφωνούν ότι το χτύπημα δεν είναι τυχαίο, ούτε επίσης ανεπίκαιρο. Η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε φαίνεται ότι ήταν καλά μελετημένη.
Θα ακουστούν πολλά. Θα γραφούν ακόμη περισσότερα τις επόμενες μέρες. Αρκεί με την πάροδο του χρόνου να μη ξεθωριάσουν και οι έρευνες. Πολλές φορές έχουμε ακούσει βαρύγδουπες δηλώσεις, βαρυσήμαντες δεσμεύσεις της Πολιτείας, αλλά τις περισσότερες φορές, στο πέρας του χρόνου, έμειναν στο συρτάρι… των ερευνών.
Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Οι αιτίες που όπλισαν το χέρι των δολοφόνων πρέπει να αποκαλυφθούν.
Για να μη σέρνονται φήμες και δημιουργούνται εντυπώσεις. Όπως και να έχει φυσικά, ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι σίγουρο, ότι από σήμερα είναι φτωχότερος. Γιατί ένας συνάδελφος στην ακμή της καριέρας του χάθηκε με τόσο άνανδρο τρόπο και γιατί ο συγκεκριμένος συνάδελφος υπηρετούσε τη δημοσιογραφία- έτσι τουλάχιστον λένε όλοι και αποδεικνύουν οι δημοσιογραφικές έρευνες που είχε κάνει- με γνώμονα την υπηρέτηση της αλήθειας και μόνο.
Δύσκολο πράγμα στις μέρες μας και ειδικότερα όταν έχεις να κάνεις με ένα σύστημα που όταν του πας κόντρα σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται πολύ σκληρό και πολλές φορές αμείλικτο.
Η βία «χτύπησε» και την πόρτα της δημοσιογραφικής οικογένειας. Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει δεύτερη φορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου