Πρώτα μαστίγιο και μετά καρότο

πρώτα-μαστίγιο-και-μετά-καρότο-851206

Αφού ψηφίστηκε το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το ασφαλιστικό και η κυβέρνηση -κατά τα μεγάλα ΜΜΕ- ανακουφίστηκε διότι δεν υπήρξαν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Απαντώντας ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που τον «κάρφωσε» γιατί άλλα έλεγε όταν περνούσε το ασφαλιστικό της Πετραλιά και άλλα τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε δημοψήφισμα. Ανέξοδη απόφαση τώρα που πέρασαν τα δύσκολα.
Η «μαγκιά» θα ήταν να αποφασιστούν δημοψηφίσματα για το μνημόνιο της τρόικας, για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις περικοπές μισθών. Εκεί να δεις ταμπλάς που θα τους έπεφτε. Τώρα και αφού πέρασαν με νόμο από τη Βουλή ό,τι πιο εξοντωτικό υπάρχει… ρίχνουν και υπόσχεση για μελλοντικά δημοψηφίσματα σε θέματα, φαντάζομαι, ακίνδυνα και ανούσια… που δεν θα αφορούν στην τσέπη μας ή τη ζωή μας… αλλά θα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος.
Έτσι και αυτοί θα υποδύονται τους δημοκράτες που πιστεύουν στη διαβούλευση και τη συμμετοχική δημοκρατία και εμείς ως πολίτες θα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών.
Εδώ προκριματικές για την ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων προτείνονται και τις αποφεύγει το κυβερνών κόμμα, επικαλούμενο δεκάδες δικαιολογίες… προκειμένου να μην ταραχτούν οι ισορροπίες και ξεπεταχθούν δυνάμεις που θα έχουν έρεισμα τη λαϊκή βάση.
«Το δημοψήφισμα είναι οξυγόνο στη δημοκρατία. Αποτελεί δημοκρατικό εργαλείο ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας. Απαντά ευθέως στον πειρασμό που έχει μια αυταρχική κυβέρνηση να λέει πήρα την ψήφο σου και από εκεί και πέρα κάνω ό,τι θέλω».
Αυτά έλεγε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Χθες από το βήμα της Βουλής, αφού προσπέρασε όλα τα προαναφερθέντα, επεσήμανε ότι επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ παραμένει έτοιμο να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, διότι υπάρχει βεβαίως πρόνοια του Συντάγματος, αλλά επειδή δεν έχουμε ψηφίσει στη Βουλή τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες μπορούμε να πάμε σε ένα δημοψήφισμα, δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί η διαδικασία.
Κατά τα άλλα επανέλαβε φυσικά ότι το δίλημμα ήταν χρεοκοπία ή σωτηρία και ότι έπρεπε να διασφαλιστούν οι συντάξεις για τις επόμενες γενιές για να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων.
Αυτά άκουσαν και οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -όπως έγραψαν οι εφημερίδες- και τελικά πείστηκαν να κάνουν την καρδιά τους πέτρα και να δώσουν θετική ψήφο. Μερικοί μάλιστα έριξαν και μερικά «κροκοδείλια δάκρυα» μέσα στη Βουλή για να «ψήσουν» τους ψηφοφόρους ότι παραμένουν δίπλα τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Ο καθένας τραβάει πλέον το δικό του δρόμο. Αυτόν που χάραξαν συνειδητά -λέω εγώ και με ψήφο σε μία ιστορική συγκυρία για τη χώρα- οι βουλευτές μας από τη μία και εμείς από την άλλη ως πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου