Μητέρα των μαχών…

μητέρα-των-μαχών-851206

Aπό τη συμμετοχική δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση, τα δημοψηφίσματα και τη διαβούλευση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εντέλλεται σιδηρά πειθαρχία…
Τσιρότο λοιπόν και ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που υποθηκεύει το μέλλον ειδικά των νεότερων. Το μήνυμα εστάλη με κάθε τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όποιος διαφωνεί φεύγει… διαμηνύει ο Θεόδωρος Πάγκαλος την ώρα που οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης κρύβονται και αρνούνται να στηρίξουν το νομοσχέδιο, γνωρίζοντας ότι τα θα… σε επίπεδο υποσχέσεων για βελτιώσεις δεν πρόκειται να ισχύσουν όσο η οικονομία δεν ορθοποδεί.
Το κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ. Το γνωρίζουν όλοι στην κυβέρνηση. Το νιώθουν οι βουλευτές που δεν τολμούν να περιοδεύσουν στις περιφέρειές τους και εναγωνίως ψάχνουν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Το ασφαλιστικό όμως κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εσωκομματικό θέμα αλλά εθνικό. Αφορά από τον μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο Έλληνα, που περίμενε να ισχύσουν τα τρία προεκλογικά ΔΕΝ και σήμερα βλέπει να ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας με αναμφίβολα μάλιστα τα αποτελέσματα της αποδοτικότητάς του, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Η κυβέρνηση ωστόσο παραμένει απτόητη. Η διεθνής σύμβαση που υπέγραψε με την τρόικα δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης. Παρ’ όλες τις συνθήκες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και ενώ το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, με τα συνδικάτα να βρίσκονται στους δρόμους, κλιμακώνεται, επιδιώκει σήμερα το νέο νομοσχέδιο να ψηφιστεί με κάθε κόστος.

Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι το πιο βασανιστικό ερώτημα είναι αν η ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αρραγής, η πλειοψηφία της κοινωνίας όμως ουδόλως ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Προέχει η επιβίωσή της.
Διαφορετικές λοιπόν οι προτεραιότητες. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να βγει αλώβητη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος ότι, αν υπάρξουν «διαρροές», δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τις διαγραφές να θεωρούνται δεδομένες.
Η βαθιά δυσφορία των πολιτών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Για αυτό και η σημερινή κινητοποίηση αποκτά πλέον άλλο χαρακτήρα. Μοιάζει ως τη «μητέρα των μαχών». Το μεγαλύτερο στοίχημα που κλήθηκαν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι της χώρας τα τελευταία χρόνια. Στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι δεν τρομοκρατούνται από διλήμματα και προειλημμένες αποφάσεις, που με μαθηματική ακρίβεια τούς στέλνουν στον εργασιακό καιάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου