Η επιβολή…

η-επιβολή-851206

Tα χτυπήματα διαδοχικά για τους εργαζόμενους. Εκεί που δεν έχουμε ακόμη χωνέψει τις νέες αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, αυτές που παραπέμπουν σε πραγματικό καιάδα, εμφανίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προαναγγείλει ότι παγώνουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Το αποφάσισαν αυτοί επειδή έτσι έκριναν και εμείς πρέπει να το δεχτούμε. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση -άκουγα χθες το βράδυ στα τηλεοπτικά παράθυρα- το όλο θέμα για να μη σέρνεται να έρθει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. «Αποφασίζομεν δηλαδή και νομοθετούμε».
Ακόμη μία πρωτοφανή εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και εργοδοτών εις βάρος φυσικά των εργαζομένων. Ποιοι θα την πληρώσουν πάλι; Φυσικά οι εργαζόμενοι. Ο πιο αδύναμος κρίκος. Αυτοί που εξαιτίας της εργοδοτικής τρομοκρατίας -που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις- σκύβουν το κεφάλι, προκειμένου να διατηρήσουν ακόμη και το 700άρι στη βραδινή βάρδια, χωρίς ανθυγιεινό και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα ενταχθούν ποτέ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Απίστευτα αυτά που συμβαίνουν. Διαβάζοντας κάθε μέρα αυτά που γίνονται και αυτά που προωθούνται για να εφαρμοστούν νομίζει κανείς ότι ζούμε σε εικονική πραγματικότητα.
Έχουμε την αίσθηση ότι αυτά γίνονται σε άλλη χώρα και όχι στη δική μας. Διότι με όλα αυτά θα έπρεπε ο κόσμος να βρίσκεται διαρκώς στους δρόμους.
Πριν ακόμη καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση το αποφάσισε. Πυροδοτεί τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Και φυσικά θα έχει απαίτηση από τους βουλευτές της πλειοψηφίας τουλάχιστον να σκύψουν το κεφάλι, να «κάνουν την καρδιά τους πέτρα» και να ψηφίσουν και πάλι… σαν λόχος τα συγκεκριμένα μέτρα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση δεν δείχνει απλά τα δόντια της. Επιτίθεται πλέον στο εισόδημά μας. Ξεκάθαρα και με αποφασιστικό μάλιστα τρόπο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου. Για το μόνο πράγμα που έχω ακόμη αμφιβολίες είναι πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι. Μέχρι σήμερα δεν έδειξαν να έχουν κατανοήσει τι τους περιμένει. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για κανέναν. Τα «δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα» είναι υπεκφυγές. Είναι φυγομαχία.
Αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε για να λειτουργήσει καλύτερα η οικονομία και να υπάρξει ανάπτυξη να απαιτήσει -για να μην πω να υποδείξει- το πάγωμα των μισθών, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το αποδεχτούν οι κοινωνικοί εταίροι θα το επιβάλει μόνη της, δεν έχουμε άλλο δρόμο να επιλέξουμε παρά την σύγκρουση. Με τέτοιες πολιτικές και τέτοιες λογικές που μας καταδικάζουν στην ανέχεια. Οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου