Χρειάζεται «νυστέρι»

χρειάζεται-νυστέρι-851206

Χαρακτηριστική η καθυστέρηση στο να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο όσον αφορά στο χώρο της Υγείας. Τρέχει και δεν φτάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τις τελευταίες ώρες, τα προβλήματα όμως είναι βουνό… έχουν προϊστορία και δύσκολα κόβονται σύρριζα οι ρίζες του κακού.
Ειδικά όταν πας με το «σταυρό στο χέρι» και δεν δείχνεις αποφασισμένος να πατάξεις τη σαπίλα και τα κυκλώματα που δρουν μέσα στο χώρο της υγείας γενικότερα και έχουν απλώσει πλοκάμια παντού.
Στο μεταξύ βαθαίνει η κόντρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των προμηθευτών για το διακανονισμό των χρεών.
Η χθεσινή σύσκεψη κατέληξε σε ναυάγιο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σάλιο και οι προμηθευτές πιέζουν για λεφτά, η διαπραγμάτευση δεν γίνεται προφανώς με ίσους όρους.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος κατέθεσε μικρές βελτιωμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων από δύο χρόνια σε ένα και από τα τρία χρόνια σε 24 μήνες.

Μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων οι προμηθευτές είπαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις διαθέσεις τους. Έτσι έμαθαν να λειτουργούν τόσα χρόνια και να περνούν «μπέικα» οι περισσότεροι τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Οι αποθήκες αδειάζουν με ταχυτάτους ρυθμούς από απλά αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, γάντια, αλλά και ακριβά υλικά όπως στεντ, αντιδραστήρια, ακτινολογικά φιλμ κ.λ.π. Παράλληλα εκατοντάδες χειρουργεία έχουν αναβληθεί σε όλα τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ καρκινοβατεί.
Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία προκαλούν τρόμο στα περισσότερα νοσοκομεία.
Κάποιοι παίζουν με την υγεία. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάποιος πρέπει να αναλάβει δράση πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Το πάρτι τελείωσε και στο χώρο της υγείας», διαμήνυσε η υπουργός Υγείας. Μακάρι να το εννοεί. Η υπουργός έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

«Μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη, εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών» εξήγησε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και έδειξε αποφασισμένη.

Προς το παρόν βλέπουμε κατάρρευση. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Εδώ και τώρα χρειάζεται δράση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου