Εκτός ελέγχου

εκτός-ελέγχου-676170

Μέσα από οικονομικές αναλύσεις δεν πρόκειται να έρθουν έσοδα στα ταμεία, αντίθετα μπορεί και να οδηγηθούν μία ώρα γρηγορότερα στη βύθιση

Η μη βιωσιμότητα των ταμείων είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, καθώς οι εισφορές μειώθηκαν και η εκτίναξη της ανεργίας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων αποπληρωμών υπερήμερων ασφαλιστικών εισφορών ήταν πενιχρά ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα είναι ελάχιστα. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ειδικά πνέουν πλέον τα λοίσθια, καθώς οι οφειλές έχουν εκτιναχθεί. Αυτός είναι ο ένας κρίσιμος παράγοντας που τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται ήδη στο φάσμα της κατάρρευσης.

Ο άλλος δεύτερος μεγάλος λόγος είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η μαύρη εργασία.

Όταν ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000 είναι αναμενόμενο ότι τα έσοδα των ταμείων θα χτυπήσουν «κόκκινο». Σε αυτό επίσης συνηγορεί και το γεγονός ότι 300.000 άτομα είναι οι λεγόμενοι «ψευδο -αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία αλλά και 200.000 που είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι’ αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ ενώ 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται μόνο με 100 ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν βέβαια και οι «αόρατοι» εργαζόμενοι. Είναι εκείνοι που συνθέτουν την πιο επικίνδυνη μορφή απασχόλησης, σημειώνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες και οι ίδιοι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, δεν στοιχειοθετούν δικαιώματα χρόνου, δεν δικαιούνται άδεια, επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, αποζημίωση .

Όλα αυτά είναι γνωστά φυσικά στο Υπουργείο Εργασίας, όπως επίσης και στους τροϊκανούς, που καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν και προσπαθούν να βρούνε λύσεις μέσα από οικονομικές αναλύσεις, που δεν πρόκειται να φέρουν έσοδα στα ταμεία. Αντιθέτως, μπορεί και να οδηγήσουν μία ώρα γρηγορότερα στη βύθιση.

Η ιδανική λύση είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αφενός και αφετέρου μία νέα γενναία ρύθμιση όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους οφείλουν να είναι συνεπείς. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δόση, όπερ σημαίνει περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη επιμήκυνση χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Αλλιώς και στην επόμενη αξιολόγηση για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ψάχνουν, όπως και τώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου