Οργή εκ των υστέρων…

οργή-εκ-των-υστέρων-851206

Τρέχουν και δεν φτάνουν τις τελευταίες ώρες μετά τον ορυμαγδό αποδοκιμασίας οι αρμόδιες υπηρεσίες, που ξύπνησαν θέλοντας και μη για να αποδείξουν ότι υπάρχει και τιμωρία για όσους δωροδοκούνται.
Όλα εκ των υστέρων γίνονται σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για τους πολιτικούς. Κανείς δεν αποκαλύπτεται όταν είναι στην «ενεργό δράση», αλλά εφόσον αποσυρθεί για να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του.
Έτσι εκ των υστέρων ήρθε και η οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που προκειμένου να προστατεύσει την υστεροφημία του και το έργο της διακυβέρνησής του, ανακάλυψε εκ των υστέρων τη σήψη και τη διαφθορά… που υπηρέτησαν ορισμένα στελέχη του.
Κατόπιν εορτής… η οργή, όπως κατόπιν εορτής οι αποκαλύψεις. Ας ελπίσουμε ότι έστω και καθυστερημένα, θα αποδοθούν εκ των υστέρων ευθύνες και εάν πρέπει ορισμένοι να διαβούν το κατώφλι της φυλακής να γίνει και αυτό.
«Φτέρωσαν» τώρα οι τιμητές της διαφάνειας και της ηθικής. Χαρακτηρίζουν «απόβλητο» τον πρώην Υπουργό Τ. Μαντέλη, εκφράζουν με πολύ γλαφυρό τρόπο την οργή τους, όμως είναι σε αρκετές των περιπτώσεων όσοι την περίοδο της παντοκρατορίας του μαζί με τους εκσυγχρονιστές, ήταν συνδαιτημόνες του, συνομιλητές του και συνδιαμορφωτές εν πολλοίς της πολιτικής που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο.
Σήμερα ισχύει το «δρυός πεσούσης πάς ανήρ ξυλεύεται».
Έπρεπε να το περιμένει ο κ. Μαντέλης, όπως επίσης και ο κ. Σημίτης. Όπως έπρεπε να περιμένει και το ΠΑΣΟΚ ότι κάποτε θα άνοιγαν οι λογαριασμοί με το «παρελθόν» , το κακό παρελθόν ορισμένων. Και για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος θα πρέπει να σταματήσει, αφού όμως βγούνε όλα τα άπλυτα στη φόρα. Όχι μόνο του πρώην Υπουργού Μεταφορών, διότι εκείνη την περίοδο υπήρξαν και άλλοι που «πλούτισαν» προκλητικά, αποκόμισαν προσωπικά οφέλη τεράστια και σήμερα έχουν το θράσος να υποδύονται τους κήνσορες της διαφάνειας.
Εάν σταματήσουν οι αποκαλύψεις και η τιμωρία περιοριστεί στους ενόχους της Siemens και του Βατοπεδίου, δεν κάνουμε τίποτα.
Αφού άνοιξε ο ασκός, να ανοίξει για όλα. Για όλα αυτά που συζητιούνται κάθε μέρα στα καφενεία και στις παρέες, για όλα αυτά που η Βουλή έθιξε ακροθιγώς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μοιράζοντας από εδώ και εκεί συγχωροχάρτια.
Ο τρόπος για να σπάσει τελείως το απόστημα υπάρχει. Να ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί, να γίνουν φύλλο και φτερό περιουσιακά στοιχεία.
Και γιατί όχι, να κληθούν και να καταθέσουν στις Εξεταστικές και οι πρώην πρωθυπουργοί. Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής. Κανείς δεν μπορεί να είναι πλέον υπεράνω. Πρέπει να εξηγήσουν επαρκώς πώς «έτυχε» και εκκολάφθηκαν τόσο μεγάλα σκάνδαλα στο στενό περίγυρο συνεργατών τους και πάνω από όλα γιατί η «οργή» τους έρχεται πάντα εκ των υστέρων και ποτέ προληπτικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου