Ξύπνησε … το σύστημα

ξύπνησε-το-σύστημα-851206

Ελληνες, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Ο πρώην Υπουργός Τ. Μαντέλης που ομολόγησε ότι πήρε μίζα για τα εκλογικά του έξοδα δήλωσε χθες «είμαι εδώ, στην Ελλάδα και θα παραμείνω για να δώσω όποιες διευκρινίσεις χρειάζεται η Ελληνική Δικαιοσύνη» μετά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Κοίτα να δεις που θα απαιτήσει στο τέλος να του αναγνωρίσουμε κιόλας ελαφρυντικά, επειδή δεν την έκανε για κανένα εξωτικό νησί ή δεν το έσκασε, όπως άλλοι που εμπλέκονταν στο ίδιο σκάνδαλο.
Η υποκρισία του συστήματος, αν μη τι άλλο, τις δύο τελευταίες μέρες βγάζει μάτια.
Πολιτικοί όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή περιδιαβαίνουν τα τηλεοπτικά παράθυρα, ακούμε διάφορες πομφόλυγες, όλοι δηλώνουν σοκαρισμένοι και ανίδεοι και κατά τα άλλα θα περιμένουμε τώρα την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.
Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα προφανώς και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό… για την τιμωρία που οι πολίτες τουλάχιστον εκτιμούν ότι θα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί σε όσους ομολογούν κυνικά ότι «δωροδοκήθηκαν» επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες.
Και εδώ δεν πρόκειται για κανιβαλισμό, αλλά για απλή πρακτική που έπρεπε να ισχύσει σε μία ευνομούμενη κοινωνία. Όποιος ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε -πολλώ δε μάλλον όταν έχει κάνει και υπουργός- θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα της πράξης του, όσο βαρύ και να είναι. Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Όσες παραγραφές και αν ισχύουν βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όλων των άλλων νομοθετημάτων που ισχύουν τα τελευταία χρόνια και βγάζουν λάδι πολιτικούς που έχουν υποπέσει σε τέτοια «κακουργήματα».

Μόλις χθες και αφού τα «πρωινάδικα» είχαν ξεσαλώσει από το πρωί και αφού είχαν κυκλοφορήσει οι εφημερίδες, αποδοκιμάζοντας το γεγονός ότι ένα κράτος μετά την ομολογία Μαντέλη σταύρωσε τα χέρια χωρίς να παρέμβει, άρχισε να «ξυπνά» η Πολιτεία και το μεσημέρι ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για την παρέμβαση Εισαγγελέα.
Μα είναι όμως δυνατόν να χρειάζεται η «τηλεοπτική πίεση» προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα αυτονόητα;
Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η ατιμωρησία και η εκ των υστέρων πάντα παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων, ώστε επιτέλους ο κάθε κατεργάρης να πάει στη θέση που του αρμόζει;
Τα ερωτήματα αυτά είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να απαντηθούν ούτε σήμερα ούτε αύριο. Όπως και άλλα πολλά που δεν θα βγούνε στην επιφάνεια, διότι το σύστημα κάποια στιγμή πρέπει να προστατευθεί. Το σύστημα αυτό που έκανε τον κ. Μαντέλη και τους συν αυτώ… να θεωρούν σχεδόν αυτονόητο και καθημερινότητα να δίνονται με τη μορφή «εκλογικής χορηγίας» μίζες σε πολιτικούς για να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Και όχι φυσικά χωρίς ανταλλάγματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου