Ασφαλιστικό εκπλήξεων…

ασφαλιστικό-εκπλήξεων-851206

Τελικά από το πρωί μέχρι το βράδυ κανείς δεν είναι σίγουρος για τις αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό. Όσο κρατάει η συζήτηση στη Βουλή και βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβόητη διαβούλευση, έρχονται τα πάνω- κάτω, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και σε κάθε περίπτωση φυσικά χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι.
Εκτός από αυτούς που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2015 ή είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983, όλοι οι άλλοι σε λίγο θα μαδάμε μαργαρίτες προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς ισχύει.
Ο Υπουργός μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιλέγει τις αλλαγές και τις νέες ανακοινώσεις να τις κάνει δια τηλεοράσεως, με ύφος μάλιστα και ολίγον τσαμπουκά σε όποιον επιχειρεί να τον ζορίσει. Και όταν αισθάνεται ότι ακουμπάει τοίχο, πετάει και το δέκα το καλό…
«θα πέσουμε σε ξέρα και όποιος αντέξει» για να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα.
Αυτό που ωστόσο καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι από εμάς, χωρίς να είμαστε ειδικοί ή εργατολόγοι από αυτούς που κάθε μέρα παίρνουν σβάρνα στα τηλεοπτικά παράθυρα, είναι ότι και τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τις αλλαγές η τρόικα τις επέβαλλε.
Διότι οι πρώτες ανακοινώσεις που έγιναν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που τελικά βγήκαν στην πορεία και παραδέχτηκε εμμέσως και ο ίδιος ο Υπουργός.
Άλλοι πλέον νομοθετούν και εμείς απλά κάνουμε τις διορθώσεις. Αντιστεκόμαστε όσο μπορούμε, αντιδρούμε όσο μας παίρνει, στο τέλος όμως ισχύει αυτό που είχε πει παλαιότερα αλλά παραμένει επίκαιρο ο Θεόδωρος Πάγκαλος: «Ο δανειζόμενος δεν μπορεί να διαπραγματεύεται, μόνο ο δανειστής επιβάλλει».
Όπερ σημαίνει πολύ απλά ότι είμαστε στο καναβάτσο και μέχρι τέλους, μέχρι ο νόμος αυτός να πάρει ΦΕΚ, δεν ξέρει κανείς ακόμη τι άλλες αλλαγές μας περιμένουν.
Λογικό και αναμενόμενο η ΓΣΕΕ να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στη συζήτηση που επιθυμεί το Υπουργείο Εργασίας.
Κανένας συνδικαλιστικός φορέας δεν έχει το δικαίωμα να νομιμοποιήσει τέτοιες αλλαγές. Διότι είναι αλλαγές προς το χειρότερο και χωρίς κανείς να διαβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα θα επιλυθεί. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι για να δικαιούμαστε σύνταξη οι νεώτεροι πρέπει να εργαστούμε γεμάτα 40 χρόνια. Κάθε χρόνος λιγότερο εις βάρος μας θα είναι. Τα λεγόμενα πέναλτι, που ουσιαστικά σου αφαιρούν χρήματα από εισφορές που στο μεταξύ έχεις πληρώσει. Δυστυχώς όμως όπως και για όλα τα άλλα, άλλοι περνούν καλά και εμείς πληρώνουμε. Πάντα εμείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου