Οι νέες «εκπλήξεις»

οι-νέες-εκπλήξεις-851206

Κάθε μέρα και ξεφυτρώνουν μπροστά μας νέες «εκπλήξεις» στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα με τον μικτό μηχανισμό στήριξης.

Εκτός από τα μέτρα και τις περικοπές μισθωτών και συνταξιούχων, τις προτροπές για το ασφαλιστικό, τις απαγορεύσεις για τους εργαζόμενους κάτω των 60 χρόνων, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, περιλαμβάνονται και τα κεκτημένα των απασχολουμένων στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 θα έχουν προωθηθεί μέτρα για τριετές «πάγωμα» μισθών και καθιέρωση αμοιβών, το ύψος των οποίων θα αυξομειώνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς.

Παράλληλα η συμφωνία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα προβλέπει μείωση του ύψους των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους έως 80%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς και την προώθηση ρύθμισης για την απασχόληση των νέων έως 24 ετών και των μακροχρόνια ανέργων με 591 ευρώ το μήνα.

Και επειδή οι του μικτού μηχανισμού στήριξης δεν αστειεύονται, έθεσαν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Όπως διαβάζουμε, μέχρι τέλος του χρόνου, είτε μέσα από διάλογο και διαβούλευση είτε -σε περίπτωση διαφωνίας των συμμετεχόντων- με νομοθετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να έχει προωθηθεί μια σειρά σαρωτικών αλλαγών, μέσω των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα σε ατομικό ή επιχειρησιακό επίπεδο να διαμορφώνονται αμοιβές κάτω από τα προβλεπόμενα όρια των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράλληλα δίνεται οδηγία να παραμείνουν «παγωμένοι» σε ονομαστική αξία οι κατώτατοι μισθοί του ιδιωτικού τομέα για 3 χρόνια μέχρι το 2012) όπως επίσης να αναθεωρηθεί το πλαίσιο του θεσμού της διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καταργώντας τις σημερινές δικλίδες ασφαλείας που παρέχει στα συνδικάτα και κατ’ επέκταση στους εργαζομένους.

Μέχρι το τέλος του 2010, εξάλλου, όπως αναφέρεται στη συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να «εφαρμοστούν μεταβλητές αποδοχές, έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης».

Όπερ πολύ απλά σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς κανένα πρόβλημα και κανένα εμπόδιο μπορεί να πληρώνει όσα κατ’ εκτίμηση μπορεί. Μεροκάματο λάστιχο δηλαδή… άρα καταργούνται εμμέσως και οι κλαδικές συμβάσεις.

Άντε μετά να προχωρήσει η ΓΣΕΕ σε διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και να μπορέσει να πιέσει για ικανοποιητικές αυξήσεις.

Αμοιβές Βουλγαρίας και Ρουμανίας μάς περιμένουν και δεν το έχουμε καταλάβει. Όση ψυχραιμία και να έχεις τελικά, διαβάζοντας τα «ψιλά γράμματα» καταλαβαίνει πόσο ψιλό γαζί μας δουλεύουν.

Και υποτίθεται ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου