Οι αλλαγές στη ζωή μας

οι-αλλαγές-στη-ζωή-μας-829587

Στη μέγγενη των φόρων και του νέου ασφαλιστικού όσο και να θέλεις να δεις με αισιοδοξία την πραγματικότητα δεν μπορείς.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό είναι πλέον γεγονός και ο νόμος Κατρούγκαλου έχει ήδη επιφέρει μεγάλες αλλαγές.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ΕΚΑΣ καθώς επέρχεται μια σημαντική μείωση κατά το 1/3 περίπου του εισοδήματος των ανωτέρω χαμηλοσυνταξιούχων για αρκετές χιλιάδες απόμαχων της δουλειάς που με αυτό το επιπλέον ποσό είχαν να βιοπορίζονται.

Η δήθεν αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με το εγγυημένο εισόδημα, αναφέρεται από όσους είτε δεν γνωρίζουν είτε θέλουν να δημιουργήσουν, για μια ακόμη φορά, ψεύτικες ελπίδες.

Ποιος συνταξιούχος θα πάρει την εισοδηματική ενίσχυση από την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όταν δεν θα πρέπει να έχει εισόδημα πάνω από 200 ευρώ τον μήνα; Απολύτως κανένας, εκτιμά ο πρώην υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, που είναι από τους πλέον ειδικούς στα θέματα συντάξεων.

Από την άλλη πλευρά, λένε κυβερνητικοί παράγοντες ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα «καλυφθούν» από τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή της «εθνικής» σύνταξης. Πώς είναι δυνατόν όταν ήδη με το νέο νόμο δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων;

Από πού, άραγε, προκύπτει η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων;

Πώς να το εξηγήσεις αυτό στον συνταξιούχο που από τον επόμενο μήνα θα δει να γίνεται καπνός το ΕΚΑΣ και οι μειώσεις θα του στερήσουν χρήματα που μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν για να κάνει πιο εύκολη -όσο είναι εφικτό αυτό- την καθημερινότητά του;

Και δεν είναι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα αλλά και οι αγρότες που επίσης μπαίνουν στη μέγγενη από τον επόμενο μήνα αφού καλούνται να πληρώσουν εισφορές μέχρι και 42,8% υψηλότερες μέχρι τώρα.

Θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς σε πλείστα ακόμη παραδείγματα κλάδων που ήδη αρχίζουν και ψάχνονται καθώς οι διατάξεις του νέου νόμου εφαρμόζονται ήδη- καμία μεταβατική περίοδο δεν υφίσταται και ουσιαστικά σχεδόν όλοι θα υποστούν τη βάσανο των περικοπών.

Και όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχουν φτάσει τα μπιλιετάκια της εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες ούτε φυσικά ο ΕΝΦΙΑ με τις δόσεις για να μπορεί ο καθένας να προγραμματίσει όχι πλέον την καθημερινότητά του αλλά πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει από γκισέ σε γκισέ στις πληρωμές.

Ενας ατέλειωτος γολγοθάς μπροστά που έρχεται να ενισχύσει το κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά που σε όλες τις τελευταίες έρευνες- κόντρα στην κυβερνητική αισιοδοξία- επιμένουν να τα βλέπουν όλα μαύρα αφού δεν περνάει μέρα που να μην έχουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας διαρκώς και κάποιο νέο χαράτσι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου