Βάσω Κυριαζή: Εωλα επιχειρήματα

βάσω-κυριαζή-εωλα-επιχειρήματα-14663

Την ώρα που όλα σκιάζονται από το θολό τοπίο στην πορεία της διαπραγμάτευσης, δυστυχώς πέρασε στα ψιλά και δεν αναδείχτηκε ούτε από τα συνδικάτα και τους θιγόμενους φορείς, η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) που ουσιαστικά αδειάζει το υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων του επίμαχου νομοσχεδίου. Η Ο.Κ.Ε. ορθά – κοφτά παρατηρεί ότι μεγάλοι χαμένοι είναι το σύνολο όσων πολιτών που σήμερα πληρώνουν φόρους και καταβάλλουν εισφορές, αφού -κατά την Ο.Κ.Ε.- αυτοί είναι που θα κληθούν και πάλι όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα, να πληρώσουν αθροιστικά σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε άμεσους φόρους και εισφορές σε μια χώρα, μάλιστα, που η ποιότητα των παρεχόμενων κρατικών και κοινωνικών υπηρεσιών επιδέχεται ακόμη πολλών βελτιώσεων.

Κόλαφος επίσης είναι η επιτροπή στο επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας ότι προστατεύει τους συνταξιούχους αφού τονίζεται ότι μειώνονται σημαντικά οι συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν μελλοντικά, σε ό,τι αφορά τους ήδη συνταξιούχους περικόπτονται οι επικουρικές συντάξεις, ενώ καταργείται σταδιακά και το ΕΚΑΣ. Το μόνο που απομένει είναι η προστασία μέχρι το 2018 των κύριων συντάξεων και ένα αβέβαιο μέλλον για τη συνέχεια.

Παράλληλα όσον αφορά τις χαμηλές συντάξεις αποδομείται από την Επιτροπή το επιχείρημα ότι διασώζονται με την υπόμνηση ότι το διάστημα 1960 – 2008 ήταν για την Ελλάδα μια περίοδος υψηλής απασχόλησης και μεγάλης ανάπτυξης και κατά συνέπεια οι χαμηλές συντάξεις που αφορούν σε λίγα χρόνια ασφάλισης στη διάρκειας αυτής της περιόδου συνδέονται συνήθως με πολλά έτη άδηλης απασχόλησης. Αντίθετα, η ΟΚΕ επισημαίνει ότι όσοι βγουν στη σύνταξη μετά το 2020 ή το 2030 και οι οποίοι είναι ακριβώς αυτοί που τιμωρούνται με τις ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων στο μέλλον θα έχουν μεγάλα κενά στο χρόνο ασφάλισής τους όχι λόγω άδηλης απασχόλησης, αλλά λόγω της έλλειψης απασχόλησης αφού ήδη η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατ. ανθρώπων.

Η Ο.Κ.Ε. με τη γνωμοδότησή της ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζουν όλοι οι φορείς που σύσσωμοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που τελικώς δομήθηκε, υπό την πίεση της αξιολόγησης, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού στόχου και προκειμένου να το επιτύχει αυτό επιχειρεί να μεταβάλει όλες τις βασικές σταθερές του ασφαλιστικού συστήματος στο όνομα μιας μεταρρύθμισης που όμως επί της ουσίας απορυθμίζει την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου