Βάσω Κυριαζή: Η οικονομία έχει μπλοκάρει

βάσω-κυριαζή-η-οικονομία-έχει-μπλοκάρ-29058

Η παράταση της αγωνίας και το «σκηνικό 2015» είναι ένα σενάριο που κανείς δεν θέλει να το σκέφτεται. Πόσο μάλλον να το ξαναζήσει ως πραγματικότητα.

Η αγορά για ακόμη μια φορά έχει «παγώσει», οι επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι νέα παράταση στην αγωνία θα κλονίσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, οι πολίτες για άλλη μια φορά βλέπουν το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται χωρίς να γνωρίζουν την εξέλιξη που θα έχει αυτό.

Ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά δεσμεύτηκε ότι ο «Γολγοθάς» θα τελειώσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, επομένως όλοι συμπεραίνουμε ότι με το Πάσχα θα έρθει και η «ανάσταση».

Μένει να επιβεβαιωθεί και φυσικά να μην υπάρξουν νέες «εμπλοκές», εξαιτίας της ανακοίνωσης της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, «πρωτοβουλία» για την οποία ήδη οι εταίροι μας εκφράζουν ενστάσεις αλλά και ορισμένοι δυσφορία.

Δεν ξέρω εάν έχει σκεφτεί κανείς και πολύ περισσότερο εάν έχει μετρήσει τι θα μπορούσε άραγε να συμβεί αν η πλευρά των δανειστών εγείρει αντιρρήσεις στα όσα θα αναφέρονται στα νομοσχέδια; Θα υπάρξει άραγε νέος γύρος συζητήσεων; Αν ναι τότε, ξεχάστε το Πάσχα. Θα προκληθεί μεγάλη καθυστέρηση και θα ναυαγήσουν οι προβλέψεις για κλείσιμο της συμφωνίας που θα ανακούφιζε την αγορά που πάλι πελαγοδρομεί.

Εάν φτάσουμε στο Μάιο τότε ίσως να βγούνε αληθινοί οι φόβοι του Ε. Τσακαλώτου που σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι μπορεί και να «καούμε».

Και εάν η αβεβαιότητα δεν συμφέρει μία φορά την κυβέρνηση, δεν συμφέρει εκατό φορές την οικονομία. Οι δανειστές δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Εχω την αίσθηση ότι αφορμή ψάχνουν για αυτό και προειδοποιούν με διαφορετικά μηνύματα. Το ΔΝΤ λέει ότι η Ελλάδα θα είναι σε ύφεση και φέτος και προαναγγέλλει την παρουσία του στο νέο πρόγραμμα. Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ότι πρέπει να ξεχάσει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν αυστηρά ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την πολεμική τακτική και ρητορική κατά του ταμείου. Οι τελευταίες μέρες χωρίς καμία αμφιβολία και τα όσα έχουν διαδραματιστεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα.

Εάν οι αναταράξεις συνεχιστούν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν η οικονομία θα αντέξει. Πειραματισμοί αλλά και λεονταρισμοί σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπονται. Ειδικά όταν την περσινή χρονιά τους πληρώσαμε ως πολίτες και ως κοινωνία πολύ ακριβά. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα υποστηρίξουμε ότι πρέπει η διαπραγμάτευση να κλείσει άρον – άρον και «όποιον πάρει ο χάρος», όμως σαφέστατα υποστηρίζουμε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς. Οι εμμονές πρέπει να σταματήσουν και από τις δύο πλευρές. Οσο είναι καιρός. Οσο ακόμη προλαβαίνουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου