Βάσω Κυριαζή: Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα

βάσω-κυριαζή-οι-επιθέσεις-στις-βρυξέλ-52985

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα δεχθεί περισσότερες πιέσεις. Από τους πρόσφυγες στα παράλια της Τουρκίας και από τις γειτονικές και μη χώρες που θα κλείσουν τα σύνορά τους συνδέοντας τους τρομοκράτες με το μεταναστευτικό. Μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με την κοινωνία να μην έχει άλλες αντοχές να καλείται τώρα να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια είναι ασφαλώς δύσκολο να αντέξει. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας και οι φόβοι περαιτέρω αποσταθεροποίησης πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής πρέπει να αποφευχθεί, όμως, είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που ήδη τρομάζει τον ελληνικό λαό και βεβαίως το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Οι βόμβες πλέον στις Βρυξέλλες αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο Προσφυγικό καθώς συνδέονται άμεσα και με δραματικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη τρόπο. Δυστυχώς η τρομοκρατία ενισχύει την εσωστρέφεια στις χώρες, οι πολίτες αντιδρούν φοβικά απέναντι στους ξένους, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν τις πιέσεις της βάσης.

Θεωρείται δεδομένο, και ήδη φάνηκε από τις πρώτες ώρες, ότι οι χώρες θα σφραγίσουν περαιτέρω τα σύνορά τους, θα λάβουν μέτρα για να αποκρούσουν κύματα προσφύγων, θα απαιτήσουν από την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα γίνει «φρούριο» ή «Νήσος Ελις» όπως είπε χθες ένας Ευρωπαίος αξιωματούχους.

Η ανεκτική Ευρώπη που θα μπορούσε να ελαφρύνει το προσφυγικό βάρος από την Ελλάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με την επίθεση στις Βρυξέλλες και θεωρείται δεδομένο ότι θα ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές και ακροδεξιές φωνές που έχοντας ως όπλο τον λαϊκισμό θα οδηγήσουν τις χώρες τους στην περιχαράκωση.

Ουσιαστικά οι επιθέσεις τινάζουν στον αέρα και τη Συνθήκη Σένγκεν. Το Μάιο που θα συζητηθεί εκ νέου η τύχη της ζώνης αυτής δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η de facto κατάργησή της σε όλη την Ευρώπη, βάζοντας τέλος στη λογική των ανοικτών συνόρων και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων.

Η Ελλάδα -λένε οι πολιτικοί αναλυτές- θα μπορούσε να ωφεληθεί από χώρες που ήθελαν τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προσφέροντας τεχνογνωσία, προσφυγικό, κονδύλια. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη βοήθεια που θα μπορούσε να έχει η χώρα. Ενδεχομένως οι ακραίες φωνές να απαιτήσουν να μείνει η Ελλάδα μόνη της προκειμένου να διαχειριστεί την μεταναστευτική βόμβα.

Ο φόβος που υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση αλλά και σε όλη τη χώρα είναι ότι οι βόμβες των Βρυξελλών πλήττουν καίρια τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με πολλές ωδίνες πριν από μερικές ημέρες. Μια συμφωνία που έδινε μια ελπίδα για έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και για περιορισμό των βαρών που καλούνταν να αντέξει η Ελλάδα.

Οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν πολλές «γκρίζες» ζώνες, κυρίως ως προς το πώς θα εφαρμοζόταν και αν η Τουρκία θα είχε τη βούληση να ελέγξει τα σύνορά της και να δεχθεί πίσω όσους πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου