Βάσω Κυριαζή: Ολα τριγύρω αλλάζουν

βάσω-κυριαζή-ολα-τριγύρω-αλλάζουν-54449

Ολοι από προχθές μετά το νέο τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης, περιμένουν να δουν πόσο θα αλλάξει αυτό την ίδια την Ευρώπη. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν πρόκειται να είναι ίδιο. Οσοι πίστεψαν ότι ο εφιάλτης της τρομοκρατίας, υποβαθμίστηκε μετά τη σφαγή στο Παρίσι, δυστυχώς διαψεύστηκαν. Οχι μόνο δεν έσβησε, αλλά αναζωπυρώθηκε. Τα δολοφονικά χτυπήματα των φανατικών έσπειραν τον τρόμο αλλάζοντας για ακόμη μια φορά την ατζέντα.

Σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη είχε αρχίσει να βρίσκει κωδικούς συνεννόησης για το Προσφυγικό, οι βόμβες ήρθαν να διαλύσουν κάθε ελπίδα για ανοικτά σύνορα. Για αλληλεγγύη, για πολιτική ισομερούς κατανομής των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται ακόμη κατά χιλιάδες. Πέρα από τους αφορισμούς περί μιας Ευρώπης που πληρώνει το τίμημα των επιλογών της στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντίδραση των χωρών και των πολιτών απέναντι στον τρόμο που σαρώνει για ακόμη μια φορά την κοινωνία.

Φάνηκε αυτό ξεκάθαρα χθες με την απόφαση της Πολωνίας που ανακοίνωσε διά υπουργού ότι δεν πρόκειται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα στα εδάφη της. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε αποδεχτεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες.

Ολοι ελπίζουν ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός. Με τις ελπίδες όμως και τις προσδοκίες, δεν γίνεται ούτε διπλωματία ούτε φυσικά χαράσσεται ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Οπως όλα δείχνουν, εφόσον δεν υπάρξει άμεσος περιορισμός των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, η Ελλάδα θα μετατρέπεται σταδιακά σε έναν απέραντο καταυλισμό, όπως έσπευσε προχθές να ομολογήσει κυνικά Ευρωπαίος αξιωματούχους.

Ολοι βλέπουν ότι όσο θα εξαπλώνεται ο φόβος τόσο θα ενισχύονται και οι απόψεις ότι πρέπει να σφραγιστούν ερμητικά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σε αυτό θα οδηγήσει η σκλήρυνση της στάσης χωρών που, έτσι κι αλλιώς, δεν ήθελαν να πάρουν μέρος στη διαχείριση του προβλήματος και ουσιαστικά σύρθηκαν σε μία συμφωνία.

Με το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ουσιαστικά τορπιλίζεται η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που έδινε ελπίδες στην Ελλάδα ότι δεν θα μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» υποστηρίζουν πολλοί από προχθές στις αναλύσεις τους.

Η Ευρώπη ωστόσο οφείλει να δώσει τώρα τη μάχη σε δύο μέτωπα. Αφενός όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία των φανατικών, ώστε να πάψουν να αποτελούν μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στόχοι για τους τζιχαντιστές και αφετέρου τώρα να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει το αλά καρτ παιχνίδι με τους πρόσφυγες. Πρέπει στη γειτονική χώρα να επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή προσπάθεια για να σταματήσουν οι ροές προς την Ελλάδα. Αν δε γίνουν όλα αυτά, τότε ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι τεράστιος ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου των Βρυξελλών και όσο ο κίνδυνος διασποράς αντίστοιχων τρομοκρατικών επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένει κάτι παραπάνω από ορατός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου