Βάσω Κυριαζή: Η διαφθορά ζει και βασιλεύει

βάσω-κυριαζή-η-διαφθορά-ζει-και-βασιλε-286692

Σοκάρει πραγματικά η διαπίστωση του κ. Ρακιντζή ότι αν για 10 χρόνια δεν είχαμε διαφθορά, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα 33 δισ. ευρώ ετησίως που μας κοστίζει η διαφθορά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να περάσει στο ντούκου.

Αποδεικνύεται ότι είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και ότι για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει, διότι εάν υπήρχε μέχρι σήμερα αφενός δεν θα είχαμε επίορκους και αφετέρου θα είχε δαμαστεί το θεριό.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το επίκαιρο θέμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ρακιντζής σκιαγραφώντας το προφίλ τους, υποστήριξε ότι πρόκειται για άτομα με ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, που βρίσκονται συνήθως κοντά στη σύνταξη και κατέχουν θέσεις σε υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, κυρίως διευθυντικές μάλιστα όταν κατηγορηθούν αναθέτουν την υπόθεσή τους στους καλύτερους και ακριβότερους δικηγόρους, οι οποίοι συχνά πετυχαίνουν την αθώωσή τους. Και έτσι η λερναία Υδρα της διαφθοράς θεριεύει και μαζί της το απόστημα που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία.

Και δεν είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν λιγοστέψει τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και έχουν μειωθεί αισθητά τα σχετικά «κόστη» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «φακελάκι» διότι το φαινόμενο παραμένει, δείγμα και αυτό ότι δεν έχουν αναπτυχθεί οι μηχανισμοί εκείνοι που θα βοηθούσαν έτσι ώστε να παταχθεί η διαφθορά.

Είναι πασιφανές ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του λαού αλλά και να υπάρχει σχετική πολιτική βούληση. Ολες οι κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι θα πατάξουν τη διαφθορά και ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα μαχαίρι να φτάνει στο κόκαλο. Ακόμη και για απλές υποθέσεις διαφθοράς, πόσο μάλλον για μεγάλα σκάνδαλα τα οποία τα είδαμε να προσπερνάνε και να καταλήγουν στο αρχείο, παρά το θόρυβο που αρχικά είχε δημιουργηθεί.

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα, συμπλήρωσε, έχουν ψηφιστεί 17.500 νόμοι και έχουν εκδοθεί 120.000 εγκύκλιοι οι οποίοι όμως ως φαίνεται αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα διαιωνίζουν ένα φαινόμενο που απειλεί την ελληνική κοινωνία συθέμελα.

Και μπορεί να πρόκειται για ένα διαχρονικό και γενικευμένο φαινόμενο που αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, που θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, όμως δεν έχουν νόημα οι διαπιστώσεις εάν δεν ληφθούν μέτρα. Και αυτό επιβάλλει την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν όλο το πλαίσιο μπροστά τους. Καιρός να δράσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου