Βάσω Κυριαζή: Το τέρας της διαφθοράς

βάσω-κυριαζή-το-τέρας-της-διαφθοράς-411500

O πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη προχθές αναζητώντας το πλαίσιο που θα θωρακίσει την πολιτεία από το μεγάλο τέρας της διαφθοράς. Δεν ξέρω εάν αυτό υπαγορεύτηκε από επικοινωνιακούς λόγους ή πράγματι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει άλλο με τη διαφθορά και την αυθαιρεσία, η νέα έκθεση πάντως του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή ήρθε πάνω στην ώρα.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνει ως σημαντικούς παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης την έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών για τον αποτελεσματικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τη βραδύτητα των ελέγχων, την ανεξέλεγκτη εξουσία που παρέχεται σε αρμοδίους να αποφασίζουν με την επίκληση της πολιτικής βούλησης, την έλλειψη διαφάνειας, καθώς το πρόγραμμα «Διαύγεια» δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, και τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

«Θεωρώ επίσης μεγάλης σημασίας το γεγονός της μη επαρκούς άσκησης εποπτείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποτελούν προνομιακό χώρο εμφάνισης φαινομένων κακοδιοίκησης και μη τήρησης των νομίμων διαδικασιών», επισημαίνει στον πρόλογο της Εκθεσης ο κ. Ρακιντζής.

«Καλύτερη», αλλά «όχι και καλή» χαρακτηρίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό ότι μεγάλο ποσοστό των ποσών των εμβασμάτων που είχαν αποσταλεί από δημοσίους υπαλλήλους στο εξωτερικό δεν είχαν δηλωθεί νομίμως στην Ελλάδα. Από τη διασταύρωση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του 2012 προέκυψε ότι 9 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό ύψους 2.335.734,49 ευρώ, από τα οποία τα 1.755.499 ευρώ δεν είχαν δηλωθεί (ποσοστό 75,16%). Αντίστοιχα, τρεις υπάλληλοι υπηρεσιών Πολεοδομίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν στείλει στο εξωτερικό 433.748,47 ευρώ, αλλά είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν τα 363.748 ευρώ (ποσοστό 83,86%). Δύο υπάλληλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έβγαλαν έξω 4.068.267,72 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.609.247 ευρώ δεν τα είχαν δηλώσει.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, κατά την επεξεργασία των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπήρξαν ενδείξεις για πιθανή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) που δεν δικαιολογούνταν από την ιδιότητα του υπαλλήλου ή το ύψος των εσόδων του. Ετσι, το 2014, στο πλαίσιο ελέγχου της βασιμότητας καταγγελιών σε βάρος υπαλλήλων, ο ΓΕΔΔ διέταξε την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε 20 περιπτώσεις, του χρηματιστηριακού απορρήτου σε 22 περιπτώσεις και του φορολογικού απορρήτου σε 19 περιπτώσεις.

Ολόκληρο το πόρισμα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι το 27,2% των υποθέσεων που διερευνήθηκαν αφορούσε οικονομικά θέματα, το 13,5% παραβίαση διοικητικών διαδικασιών, το 10,4% τις υπηρεσίες υγείας και το 9,7% πολεοδομικά θέματα.

Διόλου τυχαίο. Τα στοιχεία είναι στα χέρια τους, όπως και οι πρωτοβουλίες. Από μεγάλα λόγια χορτάσαμε, ας πέσουν και κεφάλια για να πειστεί ο πολίτης ότι η ισονομία και η πάταξη της διαφθοράς είναι πάνω από όλα. Ισως έτσι… μετριαστεί και η απογοήτευση που νιώθει διότι θα κληθεί και πάλι να πληρώσει… τα λάθη και τις αβλεψίες που οδήγησαν τη χώρα να είναι παρίας με το χέρι απλωμένο για να ζήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου