Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Η Ελλάδα ψηφίζει πολιτική αλλαγή

αλέξανδρος-μεϊκόπουλος-η-ελλάδα-ψηφί-704595

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία

«Για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα ως Κυβέρνηση να δημιουργήσουμε δηλαδή εκείνες τις προϋποθέσεις στην κοινωνία και την οικονομική ζωή για να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη και δουλειά» τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σήμερα, μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, από τους νεαρότερους υποψηφίους, με μεγάλη όμως εμπειρία από την προηγούμενη κοινοβουλευτική του θητεία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Μεϊκόπουλε, ποιά είναι τα μηνύματα από τον κόσμο μία μέρα πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία; Τί κλίμα έχει διαμορφωθεί;

Το κλίμα έχει αλλάξει, πιο πολλά χαμόγελα, ελπίδα. Ο κόσμος επιζητεί εναγωνίως την πολιτική αλλαγή, τον τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας που έφεραν οι αδιέξοδες πολιτικές της λιτότητας. Αυτό που παρατηρώ είναι, ότι γίνεται μέρα με τη μέρα πιο αισθητό το κλίμα ενότητας, που δημιουργείται από τη συμφωνία ολοένα και περισσότερων ανθρώπων διαφορετικών ιδεολογιών στο ότι είναι εθνικά αναγκαίο να διεκδικήσουμε την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας. Η κλιμάκωση της κυβερνητικής εκστρατείας φόβου τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές φαίνεται πως πετυχαίνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αφού τελικά λειτουργεί «θεραπευτικά» για την κοινωνία, που αρχίζει να ξυπνά από το «κώμα» και να ανακτά τις «αισθήσεις» της, όσο πιο βίαια χτυπιέται από το παράλογο του να αυτοπροβάλλονται ως εθνοσωτήρες εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια. Από την Δευτέρα δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι. Υπάρχουν πολίτες με ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις.

Θα υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτή είναι άλλη μια διαστρεβλωμένη εικόνα που σκόπιμα διαρρέει η ΝΔ. Καταρχήν εμείς είπαμε ότι θα επιβάλλουμε τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μόνο στο κομμάτι που υπερβαίνει ένα όριο και όχι στο σύνολο του εισοδήματος όπως διαστρεβλωτικά υποστηρίζει η ΝΔ. Εγινε αναφορά σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 35.000 άτομα ή το πλουσιότερο 0,3% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2011. Αν η ΝΔ θεωρεί ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει ατομικό εισόδημα πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, τότε δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Αλλωστε η ΝΔ σήμερα επιβάλλει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 42 χιλιάδες ευρώ. Με άλλα λόγια, η ΝΔ θεωρεί πλούσιο όποιον ξεπερνά τα 42.000 ευρώ, όχι τα 80.000 που ανέφερε ενδεικτικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τί να φοβηθεί λοιπόν η μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως να του πάρει τα σπίτια; Μα αυτό το έκανε ήδη η ΝΔ. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ακίνητη ιδιοκτησία και στη μεσαία τάξη. Η βίαια φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, οι υπερχρεωμένοι και ψυχικά καταρρακωμένοι ιδιοκτήτες ανοίκιαστων σπιτιών, που αδυνατούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, Εφορία, ΟΑΕΕ, ούτε τους τόκους των δανείων, τι έχουν να φοβηθούν από την κυβέρνηση που θα προστατέψει την πρώτη κατοικία, θα επιτρέψει ρυθμίσεις στα χρέη λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, θα εφαρμόσει ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα και θα καθιερώσει το αφορολόγητο όριο στα 12.000; Η μεσαία τάξη θα έπρεπε να φοβάται από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά που ήδη δεσμεύτηκε στο περιβόητο email για μειώσεις στις συντάξεις και νέους φόρους.

Κύριε Μεϊκόπουλε, είστε ένας από τους νεότερους υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές. Με ποιον τρόπο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει το δρόμο στους νέους;

Πράγματι είμαι από τους νεότερους υποψηφίους και ακριβώς λόγω του νεαρού της ηλικίας μου γνωρίζω εκ των έσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μου: «ενηλικίωση» χωρίς όνειρα, μετανάστευση, απαξίωση της πολιτικής. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, επιμένουν να παρουσιάζονται ως τιμητές της νέας γενιάς εκείνοι που επί τόσες δεκαετίες λίπαναν το έδαφος για την σημερινή πλήρη απαξίωσή της. Εκείνοι που με τις πολιτικές τους οδήγησαν το 60% των νέων στην ανεργία, ανάγκασαν 200.000 νέους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και δεν επέτρεψαν σε περίπου 100.000 18άρηδες να ψηφίσουν για το μέλλον τους.

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το σύνθημα στις εκλογές αυτές είναι «ας μην φύγουμε απ’ τη χώρα, ας αλλάξουμε τη χώρα». Στο σύνθημα αυτό νομίζω συμπυκνώνεται το μεγάλο στοίχημα μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την νέα γενιά: να δημιουργήσουμε δηλαδή εκείνες τις προϋποθέσεις στην κοινωνία και την οικονομική ζωή για να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη και δουλειά. Αυτός ακριβώς ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός της οικονομίας των αναγκών που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπά την πόρτα της νέας γενιάς, που διψά για κράτος δικαίου. Θέλουμε να επενδύσουμε στους νέους επιστήμονές μας, στη γνώση, στην έρευνα μετά από σωστή διάγνωση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει χαρτοφυλάκιο Ερευνας και Τεχνολογίας και χαρτοφυλάκιο που θα εστιάζει στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, ενώ μεταξύ των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις που θα προστατεύει την εργασία και θα βάζει ουσιαστικούς περιορισμούς στις απολύσεις, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η στήριξη των συνεταιριστικών εγχειρημάτων με ευνοϊκότερο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για την τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας.

Οι νέοι επίσης θα βρουν την θέση που τους αξίζει μέσα στην ελληνική κοινωνία, εάν η Ελλάδα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Η άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή είναι πια πλειοψηφική στην κοινωνία. Αυτό που κρίνεται την Κυριακή είναι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου