Βάσω Κυριαζή: Υπαινίσσονται ήδη νέο πρόγραμμα

βάσω-κυριαζή-υπαινίσσονται-ήδη-νέο-πρ-124511

Στο χέρι της Ελλάδας αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα ή όχι τόνισε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης και άρχισαν τα ωχ στην Ελλάδα αφού τέτοιου είδους δηλώσεις ουσιαστικά μας προετοιμάζουν για μία ακόμη φορά για νέες περιπέτειες.

Κατά τα άλλα στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, στο Μιλάνο, θα συζητηθεί η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών αρχών.

Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, όπως ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του σημερινού δεύτερου προγράμματος ή για να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέο πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές.

Υποστήριξε, ακόμη, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όλα τα παραπάνω μόνο αισιόδοξους δεν μπορούν να μας κάνουν εάν συνυπολογιστούν στα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ που ουσιαστικά αποτελούσαν μία επανάληψη χιλιοειπωμένων εξαγγελιών που μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί και νομίζω ότι δεν θα υλοποιηθούν ποτέ, όσο η κάθε απόφαση περνά από την «κρησάρα» της τρόικας και των δανειστών.

Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες δύο μέρες ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που κάνουν απολογισμό των εξαγγελιών Σαμαρά στη ΔΕΘ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Κάτι παραπάνω προφανώς θα ξέρουν αυτοί από εμάς που «υποψιαζόμαστε» μόνο κάθε φορά που ένας ανώτερος αξιωματούχος μιλά και εμμέσως πλην σαφώς μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Οπως έκανε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος που αναφέραμε παραπάνω, που εμμέσως πλην σαφώς υπαινίχτηκε και νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όταν επισήμανε πως εξαρτάται από την Ελλάδα εάν θα υπάρξει ή όχι. Ουσιαστικά δηλαδή εάν συνεχίσουν ακάθεκτοι εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που ζητά η τρόικα, ενδεχομένως το πρόγραμμα βοήθειας να αποφευχθεί, διαφορετικά… Και στις δύο περιπτώσεις ο λαός πάντως ωχ θα πει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου