Βάσω Κυριαζή: Κάθε ΔΕΘ και εξαγγελίες

βάσω-κυριαζή-κάθε-δεθ-και-εξαγγελίες-126843

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού ασφαλώς και τις επόμενες μέρες θα περάσουν από κόσκινο. Παραγωγικοί φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικάτα και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων θα αναλύσουν μία – μία τις εξαγγελίες και θα βγάλουν συμπεράσματα όσον αφορά τη σπουδαιότητά τους ή όχι.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν μάλλον εθιμοτυπικές. Εξαγγελίες ο πρωθυπουργός, κριτική η αντιπολίτευση.

Αυτός ο δρόμος άλλωστε ακολουθείται παραδοσιακά με τις ανακοινώσεις που γίνονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ενδεχομένως η συνέντευξη τύπου σήμερα να δώσει «τροφή» για περισσότερη ανάλυση προκειμένου να γίνουμε πιο σοφοί αλλά και ο πρωθυπουργός πιο συγκεκριμένος για τις φοροελαφρύνσεις που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οδικού χάρτη της νέας φορολογίας κ.α.

Μέχρι τούτη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αυτό που κρατάμε, είναι η εξαγγελία ότι θα μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κατά 30%, ένα μέτρο που σε πρώτη φάση τουλάχιστον όπως οι πρατηριούχοι εκτιμούν δεν πρόκειται να ανακουφίσει σημαντικά την αγορά καυσίμων , πόσο τους καταναλωτές, αφού η μείωση επί της τιμής είναι υποτυπώδης και πάλι το χειμώνα, μας βλέπω… με το σταγονόμετρο να ζεσταινόμαστε εάν μάλιστα η τιμή είναι τσιμπημένη και ο χειμώνας βαρύς όπως ακούγεται.

Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις για τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται σύντομα, είχαν σχεδόν προεξοφληθεί τις προηγούμενες μέρες, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να εφαρμοστούν και μετά να έχουμε σαφή εικόνα εάν και κατά πόσο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά τα άλλα ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός να υπεραμυνθεί της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνησή του και των επιλογών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφού ήταν υποχρεωμένος να υπερασπιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό μία πολιτική που υπαγορεύουν οι υπογραφές που έχουν μπει σε συμφωνίες με τους δανειστές αφενός και αφετέρου οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με την τρόικα.

Ετσι ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά πεπεισμένος ότι κάνει το καλύτερο για τη χώρα και ότι κακώς οι πολίτες αντιδρούν. Μπορεί να παραδέχτηκε μεν ότι η κοινωνία υποφέρει, αυτό ωστόσο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, περνά σε δεύτερη μοίρα, όσο υπάρχουν συμφωνηθέντα που πρέπει να τηρηθούν και όροι από τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει.

Και μπορεί να ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά ορισμένων ότι η χώρα πλέον έχει σωθεί και ότι έχει κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της και ότι ανέκτησε δυνάμεις και ότι οσονούπω θα βγει στο «ξέφωτο» αυτά όμως τα λόγια ακούγονται παράταιρα σε όσους αυτή τη στιγμή ανήκουν σε εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που πράγματι περνούν πολύ δύσκολα.

Και δεν επικαλούμαι μόνο τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν χθες σε όλες τις πλατείες της Θεσσαλονίκης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά τους δεκάδες συνταξιούχους που από τις 15 κάθε μήνα ψάχνουν το ευρώ… με το τουφέκι, στους εκατοντάδες εργαζόμενους που βλέπουν καθημερινά την πόρτα της εξόδου από τις δουλειές τους, τους χιλιάδες ανέργους που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και τους εκατοντάδες επαγγελματίες που ο τζίρος τους είναι μηδενικός. Σε όλους τους παραπάνω και σε άλλους τόσους κλάδους, οι χθεσινές εξαγγελίες της ΔΕΘ ελάχιστα ανακουφίζουν… γιατί δεν «ακουμπούν» όσο θα έπρεπε την καθημερινότητα του πολίτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου