Βάσω Κυριαζή: Πικρές αλήθειες

βάσω-κυριαζή-πικρές-αλήθειες-129273

Μέσα στην κρίση οι Ελληνες έχασαν 45 δισ. ευρώ και 1 εκατ. θέσεις εργασίας. Την τραγική αυτή εικόνα «μεταφέρουν» τα σοκαριστικά στοιχεία της έκθεσης που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, και δείχνει τεράστια συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων κατά την περίοδο της κρίσης, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χαμένες, ενώ παράλληλα, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για νέα αύξηση της ανεργίας, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα, η έρευνα προβλέπει μακρά περίοδο στασιμότητας για την ελληνική οικονομία με υψηλή ανεργία και νέα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό σταδιακά από το 2016, έτος όπου κατά τις εκτιμήσεις τα Ταμεία θα χρειασθούν 950 εκατ. ευρώ επιπλέον, ύστερα από την πενταετή κρίση και την απώλεια εισοδημάτων 45 δισ. ευρώ και σχεδόν 1 εκατ. θέσεων εργασίας.

Η έκθεση μιλά για σταδιακή κατάρρευση των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος (ΣΚΑ), με οριακό έτος το 2016, αλλά και κορύφωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας από το 2044, οπότε -με βάση τη σημερινή τάση στην αναλογία γεννήσεων/θανάτων- αναμένεται να σταματήσει η φυσική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού.

Χαρακτηριστική η φράση του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ, Σάββα Ρομπόλη, που τονίζει ότι αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική «ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δεν ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως: το σταμάτημα της λιτότητας, η αύξηση των μισθών, η τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω και της μείωσης των τιμών των προϊόντων, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση και της εξωτερικής ζήτησης και, μακροπρόθεσμα η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της επένδυσης στην τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση.

Για αυτό και προβάλλει πλέον ως αναγκαία η δημιουργία νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ όλα τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια για το Ασφαλιστικό κατόρθωσαν να μεταθέσουν το έτος της κρίσης στο ασφαλιστικό κατά μόλις 24 μήνες (από το 2014 στο 2016), αφού η αύξηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών ασκούν μεγάλες πιέσεις στις αντοχές του συστήματος.

Τα αποθεματικά των ταμείων είναι οριακά και ανέρχονται σε μόλις 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσόν που αντιστοιχεί σε συντάξεις δύο μηνών. Την ίδια ώρα είναι δραματική η μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών αφού προσεγγίζει τα 41 δισ. ευρώ

Μάλιστα το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που προέρχεται από εργασία, δηλαδή οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι μειώθηκε από το 2010 έως το 2013 κατά 41 δισ. ευρώ και έως το τέλος του 2014 θα μειωθούν επιπλέον κατά 2 δισ. ευρώ οδηγώντας την εγχώρια ζήτηση σε πλήρη καθίζηση. Πικρές αλήθειες που πρέπει όμως επιτέλους να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους έχοντες την ευθύνη της εξουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου