Βάσω Κυριαζή: Αλλο ένα χαστούκι

βάσω-κυριαζή-αλλο-ένα-χαστούκι-133157

Oύτε βήμα πίσω όπως διαβάζουμε δεν κάνει η Τρόικα από την αξίωσή της να επιβληθεί με νόμο η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας μάλιστα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των Παρισίων επισήμαναν την εμμονή της Τρόικας.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να αποτρέψει τη νομοθετική ρύθμιση ήταν ότι το ILO (διεθνές γραφείο εργασίας) ετοιμάζει μελέτη στην οποία διαπιστώνεται ότι το καθεστώς έγκρισης των απολύσεων που ισχύει σήμερα υπό την αιγίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης εγγυάται τη διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, όπως απαιτεί η Τρόικα.

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, το οικονομικό επιτελείο προσπάθησε να κερδίσει χρόνο καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις η οποία – προφανώς εξαιτίας των ανησυχητικών διαπιστώσεών της – θα εισήγαγε καινά δαιμόνια στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές πάντως ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει τις διαδικασίες τόσο για την ενοποίηση των ταμείων όσο και για την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Και βέβαια η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε και φυσικά οι δανειστές θα συνεχίσουν να απαιτούν όσο βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης από την άλλη πλευρά.

Την ίδια ώρα η Μαγνησία και ο Βόλος έχουν μία ακόμη χαμένη ευκαιρία αφού η πόλη εξαιρέθηκε από τους δήμους που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από 20 Σεπτεμβρίου ελέω της απραξίας και της αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού και ειδικότερα των εκπροσώπων της κυβέρνησης από την περιοχή μας να σηκώσουν το ανάστημά τους σε αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις.

Προφανώς γιατί δεν είχαν ποτέ και δεν έχουν εικόνα της πραγματικότητας για το νομό που έχει φτάσει να χτυπά 38% ανεργία.

Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται στη Μαγνησία πλέον σε πολύ μικρό ποσοστό (13,9%) του συνόλου των απασχολούμενων ενώ το 42,1% εξ αυτών είναι νέες γυναίκες. Οι νέοι μισθωτοί ανέρχονται στο 16% των μισθωτών.

Η σημαντική αύξηση των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Η εν λόγο μεταβολή οφείλεται κατά τα 3/4 σχεδόν στη μεταβολή των ανέργων άνω των 30 ετών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ότι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3% για τις γυναίκες).

Με λίγα λόγια η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση (κυρίως άνδρες), ενώ αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων (μόνο των γυναικών). Η απασχόληση των νέων μειώνεται επίσης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Στους κλάδους του Εμπορίου, των Κατασκευών, της Μεταποίησης δε καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες όπου μειώθηκε η απασχόληση, ενώ μεγάλες είναι και οι μειώσεις και στους υπόλοιπους κλάδους και αντιστοιχούν στις μεταβολές που επήλθαν τόσο στην πλήρη όσο και στη μισθωτή απασχόληση αυτών.

Κατά τα άλλα η γειτονική Λάρισα θα είναι η πόλη που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα πιλοτικά. Εμείς να χαιρόμαστε τους εκπροσώπους μας… ίσως αυτοί να μας αξίζουν τελικά όσο δεν τους στέλνουμε στο σπίτι τους μία και καλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου