Βάσω Κυριαζή: Τζάμπα ελπίζουμε

βάσω-κυριαζή-τζάμπα-ελπίζουμε-142973

Ξεχάστε τις πολλές δόσεις στη νέα ρύθμιση που περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να πάρουν ανάσα όσον αφορά την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στο δημόσιο.

Το μπιλιετάκι της τρόικας -όπως διαβάζω- προς το υπουργείο Οικονομικών ψαλιδίζει τις δόσεις και τις ελπίδες για οικονομική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα η τρόικα δεν δείχνει την παραμικρή πρόθεση να διευκολύνει την κατάσταση επιδεικνύοντας μια εμμονή ως προς τα έσοδα.

Το μήνυμα που στάλθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών είναι ξεκάθαρο, δεν πρέπει να πάνε οι δόσεις στις 100 αλλά να περιοριστούν το πολύ στις 48.

Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης πάντως διαμηνύεται ότι η αύξηση των δόσεων μπορεί να γίνει μονομερώς, ενώ ακόμη και εάν οι δόσεις αντί των 100 περιοριστούν στις 48 η διαφορά θα είναι σημαντική καθώς τώρα το ανώτατο όριο είναι οι 12 δόσεις. Οπότε μάλλον μας προετοιμάζουν να ξεχάσουμε τις 100 δόσεις γιατί δεν επιτρέπεται από τους δανειστές.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται στη ΔΕΘ να ανακοινώσει υποτίθεται φοροελαφρύνσεις μετά τη φοροκαταιγίδα και τον ΕΝΦΙΑ που πλήττει τους πάντες. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αυτές οι ελαφρύνσεις δεν πρόκειται να προσφέρουν και πολλά στην πλειοψηφία των πολιτών που κάθε μέρα δημιουργούν και νέες υποχρεώσεις και βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.

Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η έκρηξη των «κόκκινων» δανείων όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς αναφέρουν ότι ανέρχονται πλέον στα 84 δισ. ευρώ και αποτυπώνουν την εισοδηματική ασφυξία των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών.

Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στις τράπεζες για 90 και άνω ημέρες, αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες -αλλά συνεχείς- καθυστερήσεις από τις 90 ημέρες, τότε ανέρχονται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε άνω του 58% του ΑΕΠ και σε λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των χορηγήσεων.

Ετσι τα επίπεδα των «κόκκινων» δανείων είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχουν μπροστά τους για τη διατήρηση της σταθερότητας και επομένως της χώρας.

Γι’ αυτό ανεξάρτητα από τα νομοσχέδια που επίκεινται να ψηφιστούν στη Βουλή για τον «Κώδικα Δεοντολογίας Δανειοληπτών Τραπεζών» και για την «Ελάχιστη Δαπάνη Διαβίωσης» που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κατηγορίες λύσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι τράπεζες ήδη έχουν συστήσει ειδικές διευθύνσεις για να διαχειριστούν τα δάνεια υπόχρεων που αδυνατούν να πληρώνουν την ή τις μηνιαίες δόσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ηδη δηλαδή έχουν ξεκινήσει τις μαζικές αναδιαρθρώσεις δανείων, ανάλογα με την ικανότητα εξυπηρέτησης κάθε δανειολήπτη, όμως η ανταπόκριση είναι μικρή και αυτό διότι αφού δεν υπάρχει χρήμα πώς να ανταποκριθεί ο άλλος ακόμη και στην ελάχιστη δόση;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου