Διαβούλευση ουσιαστική και όχι προσχηματική

διαβούλευση-ουσιαστική-και-όχι-προσχ-159314

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε, 8 στους 10 μικρομεσαίους επιχειρηματίες απάντησαν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν είναι δίκαια, αφού το φορολογικό κόστος που προκύπτει από αυτά που επιβάλλονται επιβαρύνει σημαντικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο ερώτημα κατά πόσον ένα πιο αυστηρό φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, από την έρευνα προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι.

Οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ οι άλλες μισές δηλώνουν είτε ότι έχει αυξηθεί είτε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον τρόπο φορολογικού ελέγχου που προτιμούν οι μικρές επιχειρήσεις. Το 57,4% των επιχειρήσεων προτιμούν ένα προαιρετικό σύστημα «αυτοελέγχου», με καταβολή ενός αντικειμενικού ποσοστού ώστε να αποφεύγεται η εμπλοκή με τις φορολογικές αρχές, ενώ μόνο το 30,4% προτιμά το σύστημα ελέγχου βάσει εσόδων – εξόδων.

Οι Επαγγελματίες Βιοτέχνες Εμποροι σε τοπικό επίπεδο εάν τους ρωτήσει κανείς, απαντούν ότι θα πρέπει να γίνει ένας νέος επανασχεδιασμός που θα ιεραρχεί αλλά και θα προγραμματίζει μια αναπτυξιακή πορεία για τα επόμενα 20 χρόνια. Το ίδιο άλλωστε ομονοούν όλοι,.

«Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά έχουμε και απαιτήσεις από μια συντονισμένη πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστούν ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Οι μικρομεσαίοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης διότι είναι η μοναδική λύση ώστε να μειωθεί η ανεργία» υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες,

Εχουν καταθέσει μάλιστα προστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στις οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναδιοργάνωση εκ βάθρων της φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, με καθορισμό ακόμη και συγκεκριμένου ποσού φόρου ανάλογα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης.

Ζητούν επίσης κατά προτεραιότητα να ισχύσει η κατάργηση των επαναληπτικών και εξαναγκαστικού στην ουσία χαρακτήρα περαιώσεων, οι οποίες όπως υποστηρίζουν ουσιαστικά επιβάλλουν διπλή φορολόγηση των εισοδημάτων των μικροεπιχειρηματιών και τελικά λειτουργούν ως «πέπλο καπνού» για να συνεχίζεται η μεγάλη φοροδιαφυγή. Εξάλλου επιμένουν στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από απλό και σταθερό πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων τήρησης και διακίνησης των φορολογικών στοιχείων.

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο και χωρίς τη φυσική επαφή «ελέγχοντος και ελεγχόμενου» προτείνουν επίσης εξηγώντας ότι για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες με κύκλο εργασιών μέχρι 200.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρχει καθορισμός συγκεκριμένου ποσού φόρου π.χ. 500 – 1.000 ευρώ.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι εφαρμόσιμες αρκεί αυτή η περιβόητη διαβούλευση που επικαλούνται κάθε φορά οι εκάστοτε Κυβερνώντες όταν είναι να νομοθετήσουν περί των φορολογικών να μην είναι προσχηματική αλλά ουσιαστική και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς όπως για παράδειγμα οι παραπάνω προτάσεις.

Αυτές σε συνδυασμό με την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν το κλειδί σε μία νέα φορολογική μεταρρύθμιση για την πραγματική ανακούφιση των πολιτών που συναλλάσσονται με την εφορία και την αντιμετωπίζουν ως το μεγάλο εφιάλτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου