Βάσω Κυριαζή:Δεν έχουμε…

βάσω-κυριαζήδεν-έχουμε-193118

Αλήθεια τι πρέπει ακόμη να γίνει για να συνειδητοποιήσουν στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση στην Κυβέρνηση ότι δεν έχει χρήματα ο λαός και δεν αντέχει να πληρώνει άλλους φόρους και χαράτσια;

Και αναρωτιέμαι για αυτό διαβάζοντας στον Οικονομικό Τύπο ότι στο Υπουργείο έχουν χάσει τον ύπνο τους οι επιτελάρχες του κ. Στουρνάρα βλέποντας ότι τα έσοδα από τους φόρους είναι μειωμένα και ότι δεν πρόκειται να «πιαστεί ο στόχος».

Και εξηγούμαι, όπως διαβάζω, η ολοένα αυξανόμενη αδυναμία των φορολογούμενων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έχει ανεβάσει τους… σφυγμούς στα στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία τις κρατικές εισπράξεις του Ιανουαρίου και τα στοιχεία μόνο ενθαρρυντικά δεν χαρακτηρίζονται.

Έως και προχθές Παρασκευή το πρωί είχαν καταβληθεί στις τράπεζες περίπου 220 εκατ. ευρώ, από τα 800 εκατ. συνολικά που αναμένονταν από τους πέντε φόρους οι οποίοι έπρεπε να εξοφληθούν την ίδια μέρα.

Οι εισπρακτικές επιδόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου- διάστημα στο οποίο ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος φόρων στα ακίνητα- θα αποτελέσουν καταλύτη για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κάτι που βέβαια με τη σειρά του θα καθορίσει τις εισοδηματικές παροχές που θα δοθούν προεκλογικά, μια και η Κυβέρνηση δημοσίως έχει δεσμευθεί ότι το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιστραφεί στους πολίτες.

Η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όμως προβληματίζει για τις τελικές «επιδόσεις» σε αυτό τον τομέα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2013, μόνο σε ό,τι αφορά τους φόρους ακινήτων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο 1 δισ. ευρώ. Όλα αυτά και ενώ στο μεταξύ ο Φεβρουάριος φέρνει νέες υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους καθώς στα τέλη του μήνα αναμένονται 500 εκατ. ευρώ από τις τρεις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2013.

Με τέτοιες υποχρεώσεις μπροστά όσο οικονομία και να κάνει ο έλληνας, όσους υπολογισμούς δεν είναι δυνατόν να μπορεί να ανταπεξέλθει. Ακόμη και νηστικός να μείνει, διότι δεν είναι μόνο τα χαράτσια αλλά και άλλες τόσες υποχρεώσεις που «τρέχουν» και στις οποίες ελάχιστοι πλέον μπορούν να είναι συνεπείς…

Σήμερα έχει εξαντληθεί κάθε φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, προφανώς θα βυθιζόμαστε ως χώρα σε περισσότερη ύφεση και ανέχεια.

Είναι δυνατόν να μην έχουν αντιληφθεί οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα διακυβέρνησης της χώρας ή ακόμη και οι δανειστές μας ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ;

Έχει εξαφανιστεί η ρευστότητα στην αγορά, οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, όλα αυτά δημιουργούν έναν οικονομικό ασφυκτικό κλοιό καθημερινά. Και η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου